cim
védett terület

Magyarbánya, felhagyott bazaltkőfejtő és kőtár, Somoskő, Karancs-Medves

Geológia: A Magyarbánya-i kőfejtő pliocén korú bazaltot, bazalttufát tár fel. A kőfejtő régi meddőhányóján a Bükki Nemzeti Park tanösvénye található, mely egy kőparkban Nógrád megye jellegzetes kőzeteit mutatja be. A kőfejtő látványos ásványokat már nem szolgál, mivel többnyire csak a nem hasznosítható lyukacsos vöröses tufa maradt meg, olivin, augit és kevés kalcit azért mindig akad. Az igazi érdekességeket nem is a bányában, hanem az oda vezető úton találtuk, valamikor a bányautatakat ugyanis a környék mindenféle kőzeteivel töltötték fe, így akadt almandin andezitben, rengeteg szép tűs aragonit fekete tufában, sőt, mindenféle szürkés kohósalakok is kerültek oda,rikító kék, zöld és sárga kristályokkal az üregekben - ezeket viszont, bármilyen vonzó volt a színük, büdösségük miatt inkább otthagytuk.

Leírás: A kőfejtő mesebeli szép tájon fekszik. Somoskőn nem a vár felé kanyarodunk le, hanem a község elején, a nagy kanyarban hagyjuk a gépkocsit és a jobbra, a patakon átkelő földutat válasszuk, mely nagy ívben a bányába vezet (kb. 800 méter gyalog). Amikor már felértük az első domb gerincére, rendkívül szép kilátásunk lesz a somoskői várra és a körülötte lévő hegyekre. Visszafelé a várat és a bazaltömlést ne hagyjuk ki, most már minden gond nélkül átsétálhatunk szlovák szomszédunkhoz.
FIGYELEM ! A bánya területe fokozottan védett terület, belépni tilos !!!

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
almandin (gránát csoport) 1 5-15 mm-es fenokristályok az úton található andezit-törmelékben, idegen ásvány a lelőhelyen!
apatit csoport 0  
aragonit 2 1-5 mm-es színtelen, vagy fehér tűs pamacsok fekete tufában, csak az úton találtuk, de a tufa bazaltos, tehát valahonnan a környékről származik, akár a Magyarbányáról
augit (piroxének) 0 fekete, koptatott 1-10 mm-es fenokristályok, szemcsék, zárványok
biotit sor 0 1-3 mm-es barna táblás kristályok
forsterit (olivin csoport) 2 2-20 mm-es sárgás-zöldes elegykristályok fayalittal, gyakran diopszid is társul hozzá, szemcsék, nagy méretű zárványok
goethit 0 barna földes halmazok, foltok, kérgek
kaersutit (amfibolok) 1 sötétbarna, fekete, 1 cm-t is elérő fenokristályok
kalcit 2 fehér, 1-5 mm-es kristályok, gömbök,kérgek, erek tufában
kvarc 0 1-2 mm-es szürke fenokristályok, zárványokban
magnetit (spinell csoport) 0 0,5 - 1,5 mm-es fekete oktaéderek
phillipsit csoport 0 1-2 mm-es fehér kristályok
piroluzit (rutil csoport) 0 fényes fekete táblák, sugaras halmazok mangános bevonatokban
spinell (spinell csoport) 0 mm alatti fekete oktaéderek

© Nagy Mónika 2009-2019