cim
védett terület engedélyköteles

Ördög-árok, Dudari-patak hordaléka, Bakonyoszlop, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A Dudari-erdőt kettészelő Dudari-patak az Ördög-árok vadregényes szurdokai között folyik és nagy mennyiségű hordalékot halmazott fel, mely triász korú, megaloduszos mészkövet, valamint eocén korú, nummuliteszes mészkövet tartalmaz. A látványos, akár 5-8 cm-t is elérő nummuliteszek, tengeri sünök, kagylók mellett a hordalékban kalcitot, goethitet tartalmazó mészkövet és bauxitos kavicsokat is találhatunk. A terület természetvédelem alatt áll, a szurdoki sziklák bontása szigorúan tilos.

Leírás: Az Ördög-árok a legkönyebben Bakonyoszlop felől közelíthető meg, a templom mellett a piros kereszt jelzésű turistaúton haladva, majd átkelve egy általában kiszáradt patakmedren elérjük az erdőt, ott az út egyesül a piros jelzésű turistaúttal, mely egyenesen a patakvölgybe vezet. A turistaút végig követi a patakot, majd a szurdokot elhagyva Dudar felé fordul.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gipsz 0 színtelen kérgek, 1-3 mm-es kristályok goethites konkréciókban
goethit 2 akár 10 cm átmerőt elérő vasas konkréciók, barna földes halmazok, foltok mészkőben
hematit 0 vörös porszerű, agyagos halmazok bauxitos kavicsokban
kalcit 3 akár 1 cm-t is elérő, víztiszta, sárga, fehér, szürke leveles, vagy romboéderes kristályok triász és eocén mészkőben egyaránt, óslények kőbeleiben is
mangánoxidok 0 fekete foltok, kérgek, dendritek
vasoxidok 0  

© Nagy Mónika 2009-2019