cim
engedélyköteles

Újkút-majori homokbánya, községi legelők, Buják, Cserhát

Geológia: A Buják feletti községi legelőkön, valamint az Újkút-majori homokbányában feltárt miocén korú (badeni) üledékben (mészmárga, homok) nemcsak őslényeket, hanem egy kis odafigyeléssel egészen mutatós ásványokat is gyűjthetünk.
Az ásványok konkréciókban fordulnak elő, ill. kovásodott növénymaradványokhoz, őslényekhez kapcsolódnak. Nem elhanyagolható a homok nehézásványtartalma, uralkodóan gránát, magnetit, epidot, zoisit, turmalin, augit és egyéb szilikátok szeparálhatók az 1 mm alatti szemcseméretű mintákból.

Leírás: A lelőhelyek Buják község előtt az út bal oldalán, a községtől kb. 900 méterre található Újkúti-homokbánya, valamint a község körüli legelők útbevágásai. A homokbányához kocsival járható üzemi út vezet. jelenleg nem üzemel, az előtte lévő épületek is romokban hevernek. A homokbányában vékony lignittelepet lehetett látni, de mára a fentről leszakadt homok ezt elfedi. 2000 előtt a legtöbb kovás fa a homokbánya kavicsos rétegeiből került elő, most ezeket alig észleltük.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gránát csoport 1 A homok uralkodó nehézásványa, vörös, narancsszinű, rózsaszín, barna és sárga szemcsékben fordul elő egyéb szilikátok mellett
kalcit 2 Őslények kőbeleiben apró kristályok, agyag- és homokkonkréciókban lublinit fehér halmazai
kaolinit csoport 0 fehér, meg nem határozott összetételű gumók, erek
kvarc 5 Kovás fák és kavicsok alapanyaga, kovás fákban 1-2 mm-es fennőtt kristályok
vasoxidok 0 be nem vizsgált sárga-barna vasas gumók, foltok, kérgek

© Nagy Mónika 2009-2019