cim
védett terület engedélyköteles veszély

Tarjánka-szurdok, Domoszló, Mátra

Geológia: A szurdoktól ÉK-re, a domoszlói Elő-hegy - Közép-hegy környékén volt a Keleti-Mátra legnagyobb kitörési központja. A Nagyhársasi Andezit Formációt főleg víz alatti kitörésekből származó nagytömegű láva és finom-durva szemű vulkanoklasztit és hialoklasztit többszörösen váltakozó sztratovulkáni összlete jellemzi. A Tarjánka-patak e kőzetegyüttesbe vágta szurdokát. Mintegy 13 millió éve a hegység déli irányban 8-10°-kal kibillent, így az eredetileg vízszintes rétegek helyzete megváltozott. Ezt a szurdok elején lévő tufás rétegek megtekintésekor érzékelhetjük leginkább. A völgy elején felhagyott kőfejtőben tömör, kemény, kissé hólyagos andezit-lávakőzet és vulkáni törmeléklejtő vegyes (tufás, agglomerátumos) anyaga látható. A nagyobb üregekben és elválási lapok mentén halloysites és hialitos kitöltések, bekérgezések jelentkeznek. A bontottabb andezittömbök mállása gömbhéjas frontok mentén haladt a tömbök belseje felé, ezért hagymahéjszerűen válik le a külső kérgük. Formájuk miatt a helyiek "szemeskőnek" nevezik. A völgy bejáratánál vulkáni bombákat és lapilliket figyelhetünk meg.

Leírás: A Tarjánka-szurdok Domoszlóról Markaz felé haladva a község után nem messze jobb oldalt egy földútra letérve, ezen 750 m-t haladva közelíthető meg. A kőfejtő a völgy bejárata után bő 300 m-re található. A szurdok fokozottan védett természeti érték, 2015. március 31-től már túravezetővel sem látogatható. Fokozottan balesetveszélyes lett a szurdok kőzetpergés miatt, a Bükki Nemzeti Park emberei ellenőrzik, és súlyos bírságokat adnak az esetleges jogszabálysértőknek.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
halloysit 0 Fehér és rózsaszín földes tömegek.
mangánoxidok 0 Fekete foltok, kérgek, a hialitot feketére festi.
nontronit (szmektit csoport) 0 Zöldes földes tömegek, hialitot zöldre festi.
opál (üvegopál) 1 Víztiszta vagy vas- és mangánoxidok által festett, gömbös-vesés megjelesű rétegek andeziten, andezittufán és ezek üregeiben.
vasoxidok 0 Sárga, vörös, barna halmazok, a hialitot sárgás, vöröses színűre festi.

© Nagy Mónika 2009-2019