cim
védett terület engedélyköteles veszély

Tündér-hegyi dolomitkőfejtők, Budapest XII. kerület, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A 386 méteres Tündér-hegy a János-hegy DK-i nyúlványa, 2 kőbánya is létesült a hegyen., melyben a múlt század elején porló dolomitot bányásztak. A felső triász korú kőzet szarukő-mentes, fehér, szemcsés, könnyen szétesik. A felső bánya a Tündérhegy csúcsától Ny-ra, a János-hegy és Tündér-hegy közötti nyeregben található, az alsó bánya a Zugliget fellett fehér toronynak látszó, Tündér-szikla nevű sziklaképződmény alján. Mindkét helyen hidrotermális tevékenység nyomai figyelhetők meg(vasasodás, üregképződés). A Tündér-szikla alján - még a bányaudvar alatt - több üreg is látható.
Az ásványok a dolomit üregeihez, repedéseihez, ill. a barlangok kitöltéseihez kapcsolódnak.
A Tündér-hegy a Budai TVK-hoz tartozik, melyet 1978-ban nyilványitottak védetté, bár erre utáló táblákat útközben nem leltem. Az utakon, az utak mellett és a bányafalak alatti hordalékkúpokban sok az állandóan kipergő aprótörmelék, melyből kalapács nélkül mintázni lehet - szép dolomitkristályokból mindig lehet csemegézni. Használjuk a fényképezőgépet is!

Leírás: A felső bánya a legegyszerűbben megközelíthető a Pálos kolostor-rommal (Szépjuhászné) szemben nyíló János-hegy-i úton, mely rátér a Tündér-hegyi útra, a bányaudvar a Libegő mellett fekszik, bátrabbak a Libegő alatti tájfutóösvényt is használhatják. A Tündér-szikla több oldalról is megközelíthető, a legegyszerűbb a Széll Kálmán-térról induló 155-es busz zugligeti végállomásáig, majd a Zugligeti-úton haladva, egy bal oldali köves támfal előtt 20 méterre lekanyarodó erdészeti útra térve. Az út enyhén emelkedik, a szikla alatt egyenesen vezet a Remetefejből induló zöld jelzésű turistaútra (lépcsős, murvás), mely felkapaszkodik a bányaudvarra, végül a szikla tetejére. Csak az utolsó 120 méteren kell lihegni.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
dolomit (dolomit csoport) 3 A kőzet üregeiben, repedéseiben 1-3 mm-es színtelen, néha vasoxidok által rózsaszínre, sárgára festett romboéderek, kőzetalkotó, a lelőhely leggyakoribb ásványa
goethit 3 Sárga, sárga-barnás foltok, erek,gumók, pirit utáni álalakok
hematit 1 Vörös por-, ill. agyagszerű halmazok, foltok, fényes fekete kérgek, pirit ill. markazit utáni álalakok
kalcit 3 Fehér, sárga, barna bevonatok, csepp- és borsóköves halmazok, 1-10 mm-es színtelen, sárgás, rózsaszín kristályok, fehér erek és foltok, nem túl gyakori
kvarc 1 Dolomitban szürke fészkek, erek, 1-3 mm-es zömök kristályok, ritka

© Nagy Mónika 2009-2019