cim
védett terület veszély

Csíki-hegyek Ny-i része, dolomitfeltárások, Budaörs, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A budaörsi Csíki-dűlő feletti Huszonnégyökrös-hegy és Csík-hegy triasz korú, részben erősen kovásodott, vasasodott diploporás dolomitsziklai a budaörsi hegyvidék jellegzetes formációi. A Csíki-hegyektől a Róka-hegyig jött létre egy olyan ércesedési zóna, melynek köszönhetően Cu-, Hg-, Fe-szulfidos és Fe-oxidos ércesedést észleltek sok helyen. A hidrotermális képződményekhez a kalcit és barit is társul. A két sziklacsoportról szép kilátás nyílik Budapest előterére, a dolomitsziklagyep növényzete nagyon látványos, fajgazdag.

Leírás: A Csíki-hegyek Ny-i részét a legegyszerűbben a Csíki-Csárdától induló Csíki u.-Orchidea u.-Tárogató u.-tól sárga csík turistajelzéssel ellátott útvonalon közelíthetjük meg, a sorompó után végig erdőben gyalogolhatunk. Majd az út elágazásnál kövessük a sárga háromszög jelzést és hamarosan kijutunk a Huszonnégyökrös-hegy meredek sziklaira, ahol kíválóan tanulmányozhatjuk a dolomit hidrotermális elváltozását. A sárga csík jelzésű útra visszatérve a dűlővel párhúzamosan haladunk az erdőben a Csík-hegyig, melynek tetején, É-i oldalán szintén sziklatornyok magasdodnak, D-i lejtőjén szép bokros rét fogad. Az utat folytatni lehet a Ló-hegy, Frank-hegy, Csillebérc felé, de a Ló-hegytől kezdve több út csatlakozik a turistaútba, mely levisz Budaörs főútjára.\r\nA bejárt terület védett, ezért kizárolag a hullott törmelékből mintázzunk. A sziklatornyokra felmászni életveszélyes, ne kockáztassunk.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 3 Sárgás, fehér vagy színtelen, 1-2 mm-es táblás kristályok dolomit repedéseiben
dolomit (dolomit csoport) 1 1-2 mm-es fehér, színtelen, rózsaszín romboéderek
goethit 1 sárgás-barna kérgek, foltok, pirit ill. markazit utáni álalakok
halloysit 0 laza fehér szemcsés agyagos halmazok
hematit 2 vörös porszerű halmazok, fekete fémes foltok, kérgek, pirit és markazit utáni álalakok
kalcit 3 fehér erek, foltok, 1-5 mm-es színtelen, fehér, sárga, rózsaszín romboéderek, borsókő-szerű kiválások
kaolinit (kaolinit csoport) 0 Laza fehér agyagos tömegek
kvarc 2 Szürkés-sárgás, gejziritszerű kiválasok dolomiton, ritkán 1 mm alatti színtelen kristályok, a toronyszerű dolomitsziklákban kőzetalkotó
pirit 1 1 mm alatti hintések dolomitban, gyakran már csak álalakban

© Nagy Mónika 2009-2019