cim
védett terület

Garadna-völgy, régi bánkuti út menti mészkő- és palafeltárások, Miskolc-Ómassa, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A Garadna-völgyben, a Mókus-odú után a főútról lekanyarodik a régi, Bánkútra vezető út, mely párhuzamosan fut a főúttal a Jávor-hegy oldalán. Egymás után több látványos alsó-triász korú pados mészkő-szikla között 20 cm-től több méter széles agyagpala-betelepülések láthatók. A Sávosvölgyi Márga-tagozathoz tartozó agyagpala nagyon hasonlít a "pisztrángos feltárás"-ban talált palához, néhol barna, szürke, de néha szép zöldes-selyemfényű darabokban hever a sziklák alján. Figyelmre méltók benne a finomrajzú mangán- és vasoxid dendritek. Piritet azonban csak apró álalakokban figyelhetünk meg.

Leírás: Lillafüredről Ómassára tartva a Mókus-odú után balra tartva rátérünk a régi, elég rossz minőségű útra és azt követjük egészen a Vadász-völgy bejáratáig. A hegyoldalon lévő sziklacsoportokban figyeljük meg a hasadékokból kipottyogott vékony palalemezeket, melyekből kalapács nélkül kigyűjthetjük a leglátványosabbakat. A szürke mészkődarabokbol néha fehér, átlátszó kalcitkristályok kerülhetnek elő.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
illit 0 Az agyagpala legfontosabb kőzetalkotója
kalcit 3 Mészkőben 1 cm vastagságot is meghaladó fehér erek, foltok, ritkán 1-5 mm-es fenn-nőtt kristályok a repedésekben
klorit csoport 0 Az agyagpalát zöldre festő, finom eloszlású szemcsék
kvarc 0 Az agyagpala alárendelt kőzetalkotója
mangánoxidok 2 Szép rajzolatú, hajszálvékony szürke, fekete, barnás dendritek az agyagpala réteglapjain
vasoxidok 1 Barna, sárgás foltok az agyagpalában, pirit utáni álalakok

© Nagy Mónika 2009-2019