cim
engedélyköteles

Kazár-Mátraszele, homokbánya, Kazár, Karancs-Medves

Geológia: A homokbánya az alsómiocén Pétervásárai Homokkő Formáció kőzetanyagának termelése céljából létesült. A formáció jellemző képződményei az olykor igen tekintélyt parancsoló, méteres nagyságrendet is elérő karbonátos konkréciók. A konkréciók üregeiben, repedéseiben mm-cm kristályméretű kalcitos felületekkel találkozhatunk, melyeket néha homokzárványok, vasoxidos festés tehet különlegesebbé. Ezen képződményeket leszámítva a bányában feltárt, gyengén cementált homokkő gyűjthető ásványokban és ősmaradványokban rendkívül szegény.

Leírás: A bányaudvar Kazár és Mátraszele közigazgatási határán terül el. A lelőhely rossz minőségű földutak segítségével megközelíthető mindkét település irányából. (Kazár: Árpád út irányából; Mátraszele: Dózsa György út felől)
Ha Kazár irányából közelítjük meg a lelőhelyet a bányagödörbe vezető út áthalad a mára teljesen rekultivált Pólyos-aknák és Pólyos-külfejtések meddőjén. Ezen szénbányák létezésére ma már csupán pár szenes meddődarab emlékeztet az útfeltöltésben.

Időszakosan működő kőfejtő, mely az elmúlt időszakban több tulajdonosváltáson is átesett. A jelenlegi tulajdonosról, gyűjtési lehetőségekről nincs információm.

Típus: időszakosan működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
kalcit 2 Mm-es, cm-es kristályok, ezekből összeálló felületek konkréciók repedésében.

© Nagy Mónika 2009-2024