cim

A gyűjtők újabb megszorítása vagy végre tiszta víz a pohárba?

© Körmendy Regina 2016-01-21

Az 55/2015(IX.18,) FM rendelet a földtani alapszelvények és földtani képződmények védetté nyilvánításáról és természetvédelmi kezelési tervéről.

Az utóbbi időben elszaporodtak az illegális ásványgyűjtéssel kapcsolatos incidensek és sokan az új FM rendeletet mondanák bűnösnek, holott egyáltalán nem jelenti az érvényes jogszabályok szigorítását, hanem végre tisztázza a gyűjtéssel és kutatással kapcsolatos fogalmakat (igazából az eddig is jogkövető gyűjtő előnyére, aki már attól is kezdett rettegni, ha felvett egy kövecskét az útról), és összeszedett néhány földtani képződményt, amit .......

Tovább a teljes cikkre >>


Fotós felszerelésem

© Tóth László 2014-02-02

 Sziasztok!

Sok hívást kaptam az elmúlt időszakban, miként is fényképezem az ásványokat? Hát már leírtam párszor, nézzetek utána a cikkek között. Nem írok semmit a továbbiakban, inkább közlöm a felszerelésem képét azokkal az objektívekkel és fényképezőgépekkel, amelyekkel jelenleg dolgozom. A mérethatár az 1m-től a 0,3mm-ig  terjed. A stúdió berendezéseimet, a világításokat, számítástechnikai berendezéseket és egyebeket nem teszem közzé.

Tóth László_2014


.......

Tovább a teljes cikkre >>


Egy komoly kérés a feltöltőkhöz

© Mesics Gábor 2013-01-27

Nem akartam rögtön a statisztikai adatok után kissé ünneprontó lenni, de néhány feszítő kérdést sajnos minél előbb meg kell oldani. Sajnos hosszú lesz az írás, de kérem, olvassátok végig.

Rendkívül gyorsan szaporodnak a fotók a honlapon, és ha ez a tendencia folytatódik, hamarosan finanszírozhatatlanná válik.
Ezt a tényt már a kezdetek kezdetén sejtettük, meg is alkottuk a "3 db-os" szabályt, hogy valahogyan megpróbáljuk kordában tartani a minden határon túli feltöltést.
Ezidáig ezt a kérdést rugalmasan, és sok .......

Tovább a teljes cikkre >>


A téli „rovancsolás” öröme (és fontossága)

© Körmendy Regina 2012-02-13

NON MULTA – SED MULTUM – ne a mennyiség, a minőség határozza meg gyűjteményünk értékét, legalábbis akkor, ha valamelyik rendszer szerinti gyűjteményt már összeállítottunk és eközben észrevettük, hogy a gyűjtemény olyan méreteket kezdett ölteni, hogy már nehezen kezelhetővé vált ill. terjedelme fenyegeti a családi békét. Vannak ugyan kivételek a gyűjtők között, akik már a gyűjtőmunka elején tudják fékezni magukat és csak azt viszik haza, ami tényleg csak a gyűjteményükbe való (őszintén mondva – én eddig csak egyszer találkoztam .......

Tovább a teljes cikkre >>


Egy igazi ásványbörze apropóján

© Körmendy Regina 2011-12-19

Volt egy időszak, az 1990-es években, amikor majdnem minden Budapesten, Budapest környékén és Miskolcon rendezett börzére elmentem, ott szereztem lelőhely-információkat, kis mintapéldányokat, ismeretséget. A börzéken még nem uralkodott a kirakodó-vásári hangulat, hanem ott találkozott a szakma, oda jöttek a tanárok diákjaikkal és csak néhány helyen itt-ott lógott egy-egy nyaklánc a kövek felett. Az érdeklődő közönség is valahogy más volt, sokat kérdeztek, csodálkoztak, elmélyülten hallgattak egy-egy bővebb magyarázatot. Ilyenkor én is kedvet kaptam a duplikátumok árusítására és elmentem .......

Tovább a teljes cikkre >>


Az alapok-I

© Tóth László 2011-01-12

(Avagy mit kell beszereznem, ha ásványgyűjtő szeretnék lenni?)

Többek számára unalmas lehet a cím, de a kezdőknek ajánlom. Sokan alapvető felszerelés nélkül szeretnének ásványokat, kőzeteket gyűjteni és csodálkoznak, amikor nem csak lehajolni kell a darabokért. A gyűjtéshez megfelelő célszerszámokra és ruházatra van szükség. Aztán a kincseket tárolni is kell és élvezni szépségüket, amelyet méretüknél fogva sok esetben csak mikroszkóppal tudunk.

Szóval szeretnél ásványokat gyűjteni?

Akkor kezdjük az elején. Mivel az ásványokat meddőhányóról, kemény sziklákból .......

Tovább a teljes cikkre >>


Összesen: 3 oldal

1 2 3 >  >>

© Nagy Mónika 2009-2019