cim
engedélyköteles veszély

Bánya-hegyi mészkőbányák, Tardosbánya, Gerecse

Geológia: A Bánya-hegyen lévő mészkőbánya vörös színű, jura korú, fosszíliadús mészkövet tár fel (népiesen: vörös márvány). Ezt a kőzetet a rómaiak, a középkor és jelenkor építészei mind alkalmazták, elsősorban középületeknél, szakrális építményeknél. Amilyen gazdag fosszíliákban, oly szegény ásványokban, a kőbánya viszont nagyon érdekes (akkor is, a jelenleg eléggé elhanyagolt állapotban van). A bányát időszakosan művelik. A Bánya-hegy E-i oldalán rég felhagyott bányában sziklamászóhelyet létesítettek, a bányaudvar tisztasága miatt itt kitűnően tanulmányozható a kőzet pados elválása és a termelési módszer is, ásványokat azonban itt nem lehet gyűjteni.

Leírás: A kőbánya Tardosbánya felől, üzemi úton vagy a kék jelzésű turistaúton érhető el. Annak ellenére, hogy nem mindig működik, engedélyköteles. Vigyázat: Az őrbódé előtti, út melletti törmelékhalmazok teljesen idegen, külföldről származó kőzetmaradványokat is tartalmaznak, úgy látszik, sok kőfaragó műhely ide önti a hulladékot. Tehát ez a rubin, gránát,kvarc, szerpentinit, labradorit nem itt termett!

Típus: időszakosan működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 0 barna földes halmazok, kérgek, foltok
hematit 1 vörös porszerű halmazok, fekete kérgek, a mészkövet, néha a kalcitot is vörösre festi
kalcit 2 fehér erek (akár több dm vastagok lehetnek), foltok (ősmaradványok kitöltése), ritkán repedésekben fenn-nőtt, 1-2 cm-es fehér, 2-generációs kristályok, 1-5 mm-es rózsaszín-fehér kristályok
mangánoxidok 1 fekete kérgek, foltok, tömegek

© Nagy Mónika 2009-2023