cim
védett terület veszély

Pince-pataki kőfejtő, Szurdokpüspöki, Mátra

Geológia: A régóta felhagyott, majd rekultivált, tanösvénnyé átalakított, aztán magára hagyott, árvizektől és látogatóktól tönkretett, újra benőtt bánya miocén korú andezitet, andezittufát és breccsát tár fel. A breccsában sziderit szolgál kötőanyagként, rendkívül szép, formagazdag kristályokkal.

Leírás: A kőfejtő Szurdokpüspökiről Gyöngyös felé tartva, a község határától nem messze a bal oldalon helyezkedik el, az úttól csak 20 méterre (még a diatómapala-bánya előtt). A legjobb hely a bányaudvar jobb oldali fala alatti patakmeder, sajnos az árvizek szétszaggatták a rekultiváció során készített betonbélést, így a betontörmelék keveredik a breccsás kőzettel. Ráadásul szúrós betelepült bokrok, fák nehezítik a gyűjtést, ezért csak igen elszánt gyűjtőknek ajánlom. Érdemes a bánya hátsó részét (kis ösvény vezet a patak mentén)is megnézni. Megjegyzés: A bányaudvar teljesen elvadult, parlagfű-termőhellyé vált, a bejáraton már kezdik szétteríteni a szemetet, a gyűjtés nyáron kilátástalan. (2010.aug.-i adat).

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 0 barna földes tömegek, kérgek, sziderit utáni álalakok
kalcit 0 mm körüli sárga romboéderek, kalcedonon
kvarc 0 mm körüli víztista kristályok
kvarc (kalcedon) 0 szürkés-kékes, ill. fehér gömbös-vesés kérgek, üregbevonatok
mangánoxidok 0 fekete foltok, kérgek
sziderit 1 vékony táblás, leveles kristályokból összeálló 1-5 mm-es gömbök, legyezőszerű halmazok, barna, sárga, szürke, zöldes, vörös vagy sötétbarna-fekete színben,ill. színjátszó kristályok, nagy felületeken bársonyos benyomást keltenek
szmektit csoport 0 szaponit szürke csöves, szálas bevonatai

© Nagy Mónika 2009-2024