cim
veszély

Bauxit-külfejtés, Nagyegyháza, Gerecse

Geológia: A nagyegyházai II-es sz. bauxitkülfejtés eocén korú mészkövet, agyagot, agyagmárgát, édesvízi mészkövet tár fel, melyeknek rétegei között és alatt bauxittöbrök, gyenge minőségű szénrétegek települnek. A külfejtés felhagyott, részben rekultivált (feltöltve).

Leírás: A külfejtés megközelíthető gépkocsival (vagy gyalog) Nagyegyháza felől aszfaltos úton a Kisegyháza-pusztai vadászházig, onnan földúton (bal oldali elágazás) egy bekerített, akácosig (itt volt régebben egy gipsz-eldorádó!), a kerítés előtt jobbra lekanyorodó, sorompóval védett út egyenesen a hegyoldalon lévő bányához vezet. A kerítés előtti téren, út mentén érdemes körülnézni, innen szedtük a legtöbb, akár több kilós aluminit-gumót.

Típus:

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
aluminit 4 gumós, agyvelőszerű, akár kilós fehér, sárga és barna rajzolatú tömegek, enyhén zöldes-fehér rostos halmazok
aragonit 3 1-3 mm-es fehér tűkből álló sugaras halmazok, sziderites-agyagos konkréciók üregeiben
böhmit 0  
gibbsit 0  
gipsz 6 a lelőhely legváltozatosabb ásványa, fehér, sárgás, szürkés gumók, gömbök, táblás aggregátumok, leveles gipszrózsák, ikerkristályok, selyemfényű erek, 1-3 mm-es tűs-sugaras csoportok kalciton, szideriten A bánya elötti, most már akácos területen közvetlenül a rekultiváció, fatelepítés után óriási mennyiségű, rendkívül szép alakú gipszkristályok kerültek elő a külső fal alatti agyagrétegekből.
goethit 2 barna földes halmazok, kérgek, foltok, markazit és sziderit utáni álalakok
hematit 0 vörös porszerű halmazok,foltok, fekete kérgek, a vörösagyag festőanyaga, de a kalcitot, gipszet is rózsaszínre festheti
kalcit 9 fehér, sárga,rózsaszín 1-3 mm-es kristályok a mészkő repedéseiben, valamint csigakőbelekben (az utóbbiak a bejáratát őrző mészkősziklákban kereshetők)
markazit 1 szürke kérgek, foltok, fészkek, hintések, 1-5 mm-es dárdaalakú kristályok, gyorsan bomlik, ezért többnyire goethit-álalakokban jelenik meg a felszínen
rozenit 0 fehér porszerű bevonatok bomló markaziton
sziderit 2 barna, 1-3 mm-es romboéderek, a rekultiváció elött nagy, üreges, sziderites tömbök feküdtek a bánya alján, kalcittal és tűs gipsszel társult a sziderit.

© Nagy Mónika 2009-2024