cim
engedélyköteles veszély

lignit-külfejtések, Visonta-Detk, Mátra

Geológia: A mátraaljai lignittelepek a pannon beltenger, ill. tó mocsaras partján élt flórából keletkezett (felsőmiocén, pliocén). A lignit a tőzeg és barna kőszén közötti átmenetnek tekindendő (xilit) , a növényi szerkezet jól kivehető, leginkább faszénre emlékeztet. A szenes rétegeket agyag, agyagmárga, homok és homokkő kisérik.
A külfejtések látványossága egyrészt a néha méteres méreteket öltő, enyhén kovásodott, markazitosodott fák (általában mocsari ciprusok), valamint a fej-nagyságot is elérő, szeptária-szerű, kalcitos kitöltésű agyagkonkréciók. Nagyon ritkán narancsszínű, csepp- vagy kéregszerű, igen törékeny fosszilis gyanta (borostyán) is előfordulhat.

Leírás: A külfejtésekben való gyűjtés az igen balesetveszélyes környezet miatt kizárólag engedéllyel, kisérettel lehetséges, ezért a hőerőmű közelében lévő központi bányaépület a találkozóhely. Ez a régi 3-as útról (kitáblázva), vagy Domoszló felől(szintén kitáblázva) üzemi úton érhető el. A külfejtések közül néhányat már felhagytak, rekultiváltak, mi a Visonta-Északi fejtést, a Nullás-fejtést és a Detki külfejtést néztük meg. A külfejtéseket a látszat ellenére szigorúan őrzik, engedély nélkül ne is próbálkozzunk bejutni.

Típus:

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
borostyán (csoport) 0 pár mm-es narancssárga fényes cseppszerű halmazok xiliten, ritka
copiapit (copiapit csoport) 0 sárga porszerű halmazok bomló markaziton
gipsz 2 2-5 cm-es szürke leveles, vagy csillagszerű aggregátumok, ikerkristályok, vagy 1-2 mm-es színtelen tűk szénen
goethit 0 barna földes halmazok, kérgek, foltok
jarosit 0 sárga, narancsszínű porszerű halmazok
kalcit 4 1-10 mm-es, sárga, szürke, fehér kristályok (elsősorban szkalenoéderek) az agyagszeptáriák belsejében, valamint homokkőben
kvarc (kalcedon) 2 világos-kék, vagy szürke bevonatok, szálas-gömbös halmazok az enyhén kovásodott fákon
mangánoxidok 0 fekete, ill. lilás árnyalatú bevonatok kalciton, kérgek, a karbonátos konkréciókban
markazit 1 1-3 mm-es sárgás színű kristályok fákon, szürke konkréciók a szenes agyagban - nem érdemes belőle gyűjteni, az összes markazit pár hét elatt elbomlik és megeszi a fát is.
pirit 1  
rozenit 1 fehér porszerű bevonat markaziton - és ez marad az összes markazitos fából is, miután a kénsav szétrágta a tárolódobozt
sziderit 0 halvány barna, néha irizáló, 1-2 mm-es romboéderek, karbonátos szeptáriákban, ritka

© Nagy Mónika 2009-2024