cim

Kis-Tölgyes-bérc, érckutató táró meddője, felszíni telérkibúvások, Mátrakeresztes, Mátra

Geológia: A Mátrakeresztes melletti Kis-Tölgyes-bérc ásványtársulását miocén-korú andezitben futó vékony érces telér, valamint széles kvarc -és baritszegély jellemzi. A telért néhány táróval kutattak meg, egy jelentősebb hányó is keletkezett, a kvarc-és barittelér azonban a felszínen is követhető, kb. 600 méter hosszúságban . A barittelér 2-3 méter széles, fehér színű, lemezes-sugaras tömbökből áll. Ércek csak nyomokban lelhetők fel, de gyakoriak a kalcit, esetleg dolomit utáni kvarcálalakok.

Leírás: A Kis-Tölgyes-bérc Mátrakeresztes felől, erdei úton, a Templom-völgy bejáratától, a Keresztes-hegyet megkerülve (kb. 1 km gyalog) vagy a Bagyolyirtás és Károly-táró közötti útról, a Nagy-Tölgyes-bércen keresztül közelíthető meg.
Megjegyzés: A Templom-völgyben a templomot vadászházzá alakították át és a völgybejáratot kerítéssel zárták el, a vadászház kertjén keresztül azonban elérhető egy kis fahíd, ami átvezet a patakon, így az átjutás most is lehetséges (2010.aug.-i adat).
2012.-ben elindult a Kis-Tölgyes-bérci hányó és táró rekultivációjának előkészítése, a rekultivációt 2015. nyarán fejezték be.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 2 fehér, sugaras, lemezes tömegek, az üregekben 2-20 mm-es táblás kristályokkal, néha apró kvarckristályok vonják be
goethit 1 barna foltok, kérgek, a kvarcot sárgára festi
hematit 2 vörös porszerű halmazok,foltok, fekete kérgek, a kvarcot vörösre festi (cinopel-változat)
kvarc 11 tömör telérkvarc, üregekben fenn-nőtt, 1-20 mm-es kristályok, goethit festi sárgára, hematit vörösre, kalcit és esetleg dolomit utáni álalakok is
kvarc (ametiszt) 5 halvány lila fenn-nőtt, 2-20 mm-es zömök kristályok a telérkvarc felületén, üregeiben
kvarc (hegyikristály) 1 víztiszta, 1-5 mm-es kristályok, ritkák, általában vasoxidok szennyezik be a kvarcot
kvarc (kalcedon) 2 kékes-szürke kérgek, erek, gömbös-vesés halmazok
pirit 2 aranyszínű hintések, 1-2 mm-es kristályok (a hányón lévő kvarcban)
szfalerit 2 barna szemcsék, 1-5 mm-es fenokristályok, kvarcban

© Nagy Mónika 2009-2024