cim
engedélyköteles veszély

Altáró, és a Gyöngyösoroszi ércbánya mélyszintjei, Gyöngyösoroszi, Mátra

Geológia: Az altárót 1949-ben 400m-es tengerszint feletti magassságban kezdték hajtani. Ezzel szándékozták vízteleníteni a régi műveleteket és megkutatni az Aranybányabérc- Arany Péter - Kiskúti- Hidegkúti - Szálkacsurgó - Pelyhes- és Bányabérc-teléreket stb . Az altáró egyenes 75-155 és 160-225 méterénél mandulaüreges propilites andezitet tártak fel. A mandulaüregek nagysága a néhány millimétertől a 10cm-es átmérőig változott. Ezekben nagyon szép lila, zöld, sárga és fehér színű fluoritok ültek hegyikristály és kalcit társaságában. Az altáró további szakaszain is voltak nevezetes ásvány előfordulások, közülük is leghíresebb az 1825-1850m szakaszon feltárt andezit repedéseit kitöltő ametisztes szakasz. Csodálatos mélylila, fényes, átlátszó kristályú ametiszt csoportok kerültek innét elő.
A 400-as altárószint volt a legkiterjedtebb feltárási szint, összeköttetést létesített a bányabérci, és mátraszentimrei bányamezővel is, és a Bikkszéli, Katalin, Nagytölgyesi, és Béla telérrégiót is feltárta a 400-as szinten a Bikkszéli-Béla haránttal. A Károly-akna a 400-as altáró szinttől a 150-es szintig volt lemélyítve, de innét még egy ereszke vezetett a bánya legmélyebb 100-as szintjére. Az aknából 50m-ként indultak a mélyszinti feltáró és termelő vágatok. A legtöbb csodálatos múzeális ásvány a mélyszintekről került elő. Ugyanakkor számtalan csodálatos ásványos hasadék pusztult el a fejtési munkálatok során.
A legtöbb kapitális gyöngyösoroszi ásvány sajnos osztrák, német, és holland magángyűjtőkhöz került, ezek a darabok ma vagyonokat érnek.

Leírás: Az Altáró a Gyöngyösorosziról Károly-táróra vezető út mentén helyezkedik el, meddőanyagát lényegében eltávolították (a depóra került), ill. régóta rekultivált hányók az út oldalán láthatók. Jelenleg a bányában rekultivációs munkálatok folynak, ezeknek üteméről a Mecsekérc Zrt. honlapján találhatók részletesebb információk(Gyöngyösoroszi-projekt). Az Altáró környékén néhány természetes feltárás (pl. a Zsibrik alján, Malom-hegyen, Jegykő-patak mentén) is kutatásra érdemes.

Típus: kutató táró

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
antimonit 2  
apatit csoport 0  
barit 8  
cölesztin 2 Halványkék leveles halmazok, max 1cm-es méretben.
dolomit 6  
epsomit 1  
fluorit 28  
galenit 7  
gipsz 3  
goethit 0  
kalcit 50 kristályformában, színben ,méretben változatos megjelenésű ásvány a lelőhelyen
kalkopirit 6  
kubanit 3  
kvarc 52  
kvarc (ametiszt) 34 a pár milliméteres kristálytól a több centiméteresig , a halványlila alig lilától a mély liláig
kvarc (hegyikristály) 7  
kvarc (kalcedon) 1  
laumontit 3  
markazit 0  
ortoklász (adulár) 0  
pirit 11  
stevensit (szmektit csoport) 1  
szeladonit 0  
szfalerit 7  
terméskén 0 Sárga, porszerű halmazok.
tetradimit 1  
wurtzit 2  

© Nagy Mónika 2009-2023