cim
védett terület engedélyköteles

Ósva-patak völgye, Kurta-bérci patak védett opálfeltárásai, Telkibánya, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A 18. század végén híre ment egy mézsárga, áttetsző opálváltozatnak, melyet Telkibánya mellett bányásztak, valószínűleg már a középkorban is. Bár gyors kiszáradása folytán nehezen volt megmunkálható ez a mézopálnak (vagy Telkibanyerstein-nek) nevezett opálváltozat, szépsége miatt sokáig gyarapította a különféle gyűjteményeket, ékszerkollekciókat. A régi hányókat 1978-ban újra felfedezték, így nemsokára elindult a gyűjtők hada és az immár az erdő által visszafoglalt régi bányaterületet feldúlta, nem kis károkat okozva. Végül a természetvédelem kapcsolt és védetté nyilvánította a lelőhelyet. Erre azért is volt szükség, mert nem csak a fákat veszélyeztették, hanem a patakmeder közeli kotrásokkal a megmaradt középkori kőgátat az Ósva-patak völgyében is. A völgy miocén-korú riolitja, riolittufája, perlitje számos más ásványt is rejt, pl. nemesopált, tűzopált, sárga, fehér, zöld és fekete opált, kalcedont, jáspist és hegyikristályt is. A Kurta-bérci patak völgye előtti vízmosásokban obszidiánt, az Ósva-patak-völgye hátsó részében érdekes riolitgömböket, hablávát figyelhetünk meg. Mivel a 80-as évek gyűjtéseiből sok anyag került gyűjteményekbe és börzékre is, védettsége ellenére leírtam a lelőhelyet.

Leírás: Annak ellenére, hogy régi bányaterület (tehát meddőhányó) ma már gyűjteni nem lehet, a vétkeseket szigorúan büntetik. Mégis az Ósva-patak völgye festői szurdokjaival szép kirándulóhely és az eső sok minden érdekeset sodor az útra, ami kalapálás nélkül felvehető. Az út az Aranygombos Szálló előtt indul, a kőgát kb. 30 perces kényelmes sétával érhető el. A kalapács maradjon a hátizsák mélyén!

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
biotit sor 2 1-3 mm-es hatszöges táblák, legtöbbször fekete, időnként erősen irizáló felülettel.
cristobalit 1 max. pár tized mm-es, színtelen vagy fehér izometrikus kristályok, ezekből összeállt gömbös halmazok, sugaras-szálas aggregátumok, sokszor tridimittel együtt fordul elő
goethit 0 opálban szálas halmazok
hematit 1 tridimittel bélelt üregekben nyúlt hatszöges táblák, ritka
kvarc (hegyikristály) 0 1-5 mm-es színtelen, vagy goethit által sárgára színezett kristályok, elsősorban jáspisban.
kvarc (jáspis) 0 Sötétvörös, feketés vaskos tömegek
kvarc (kalcedon) 1 Szürke, kékesszürke, fehér bevonatok a riolit és jáspis üregeiben
mangánoxidok 2 Fekete mangándendritek, gyakran a mézopálok belsejében is.
opál 34 Sárga, fehér, barna, zöld, narancsszínű, vörös-barna, fekete opák tömegek, ill. áttetsző mézopálváltozat, elsősorban vörös riolitban, de előfordul riolittufában, szürke riolitban is.
opál (nemesopál) 5 1-3 mm-es kékes-fehér, ritkábban sárgás foltok, zöld, kék, narancssárga tűzzel
opál (tűzopál) 3 tűzvörös, áttetsző, néha akár több centis vaskos tömegek, foltok, néha opák sötétebb vörös, vagy fehér opállal kveredik
opál (üvegopál) 1 színtelen, gömbös halmazok, nem túl gyakori
tridimit 3 Fehéres-sárgás 0,5-1 mm-es hatszöges táblákból álló csokrok, bevonatok az üregek falán.

© Nagy Mónika 2009-2024