cim
engedélyköteles veszély

Lahóca, Recsk, Mátra

Geológia: A Lahóca ( régi nevén Lahócza ) területén jelentkező fakóérces kibúvásokra az 1860-as években hajtották az első tárókat. Az oligocén korú andezithez kötött kovás-breccsás érctömzsök és a fedő kékpalában jelentkező aranytartalmú pirit képezte a bányászat tárgyát egészen 1979-ig. A XI számozott tömzs ércanyaga pirit-enargit-luzonit-fakóérc volt. A legjelentősebb aranytartalom a tömzsök felett elhelyezkedő piritlencsékben volt, néhol 450 g/t ! Ennek ellenére szabad szemmel észrevehető aranyat nem találtak. Maga a kovás-érces anyag is jelentős aranydúsulást mutat, így ma is perspektívikus bányászat alapját képezheti. Érdekesek a kőzetekben megjelenő kőolajnyomok és szivárgások.

Leírás: Recskről Parádfürdő felé haladva az Ércbánya táblánál jobbra fordulva érjük el a kincstári bányamű romjait. Ezek mögött találhatóak az Alsó-Katalin és Alsó-György bányák, meddőhányóikkal. A hegyen felfelé számtalan kisebb-nagyobb táró, akna és felszakadás jelzi a bányászkodást, emiatt fokozottan balesetveszélyes!!!
A hegy É-i oldalán szintén sok a bányaművelet és jelentős hányók vannak a patak oldalán. Az alsó szintek össze voltak kötve egymással, ezért anyaguk a meddőkön keveredik. A jelenleg zajló rekultiváció miatt a teljes üzemi terület le van zárva, belépés csak engedéllyel lehetséges, kutyákkal őrzik. 2016. tavasszal a rekultivációs munkálatok ismeretlen okból leálltak (bár még nem fejezték be), a kivitelező levonult.A félig elkészült, még le nem fedett depón lahócai anyag keveredik mélyszinti és tájidegen (pl. rudabányai) anyaggal, salakkal.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
allofán 0  
anhidrit 0  
azurit 0  
barit 1  
bizmutin 1  
brochantit 0  
copiapit (copiapit csoport) 0  
covellin 0  
dawsonit 0  
dolomit 1  
enargit 6  
epsomit 0  
galenit 0  
gipsz 2  
goethit 2  
halotrichit 1  
hidrocinkit 0  
jarosit 0  
kalcit 1  
kalkantit 5  
kalkopirit 1  
kalkozin 0 Miliméter alatti fennőtt hajlott lemezek
kvarc 1  
kvarc (hegyikristály) 0  
luzonit 4  
malachit 1  
melanterit 3  
pararealgár 0  
pirit 0  
realgár 0  
szfalerit 0  
sziderit 0  
tennantit (tennantit csoport) 0  
terméskén 3  
termésréz 0  
tetraedrit (tennantit csoport) 0  
whewellit 0  

© Nagy Mónika 2009-2024