cim
védett terület

Bazaltkőfejtő, Csehi-mellék, Sümegcsehi, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A régóta felhagyott bazaltkőfejtő a Csehi-mellék hegyen (Más térképek szerint: Bükkös-tető) található, amely a Tátika-csoport tagja. A hegy keletkezése szerint hasadékvulkán (bazalttelér), a bazalt inkább a hegy lapos tetején található. A kőfejtőt már nagyon régen felhagyták, de valószínűleg azonos a Schafarzik térkép 2007-es lajstromszámú bazaltkőfejtőjével.

Leírás: A kőfejtő már a térképeken sem szerepel, és mivel erősen benőtték a fák, a műholdfotókon sem lehet felfedezni. A térkép szerint a 46 fok 55,4 perc É-i szélesség, és a 17 fok 12,8 perc K-i hosszúság által meghatározott pont környékén kell keresni. A Zalaszántóról induló kék kereszt jelzésről át kell térni a kék jelzésre, ami egy idő után elhagyja a járt utat, és a fák között kanyarog. Amikor a jelzést egy nyiladék keresztezi, azon jobbra kell fordulni, majd kb. 100 méter után egy régi szekérút maradványait követjük újra jobbra kb. 200-300 méteren.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
kalcit 1 Fehér, vagy fehéresen áttetsző romboéderes, ritkábban szkalenoéderes kristályok, gyakran mart, vagy visszaoldódott felülettel.
mangánoxidok 0 Pár milliméteres dendritek a hólyagüregek ásványain.
nátrolit 1 2-5 milliméteres sugaras kévék, gyakran agyagosodásnak indult sárgásfehér felülettel.
phillipsit-Ca 1 Megnyúlt kristályokból álló pár mm-es kévék, sugaras szerkezetű gömbök.
szmektit csoport 0 Halványzöld kitöltések a hólyagüregek belsejében.

© Nagy Mónika 2009-2024