cim

Felhagyott községi mészkőbánya, Remeteszőlős, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A Remeteszőlős (2002-től levált Nagykovácsiról!) és Adyliget közötti Rácski-telep feletti községi kőfejtő triász-korú, sárgás-fehér mészkövet tár fel. Érdekessége azonban, hogy a nyugati falán barlang nyilik, melynek bejárata elött sok, a barlangászok által kihordott barlangi képződmény (cseppkő, borsőkő, lemezes kalcit) hever. A törmelékben kutatva igen szép, csiszolásra alkalmas anyagot találhatunk. Egyébként a bányában található ásványok a mészkő repedéseihez kapcsolódnak.

Leírás: Remeteszőlős, Rácski-telep buszmegállójából a Rácski-telepre vezető úton a Rácski kőfejtőig (az utolsó házaknál), onnan jobbra a hegyre kanyarodva jutunk a már régóta felhagyott kőfejtőbe. A régi bányaút már teljesen be van nőve, szeméttelepek és hajléktalanok sátrai díszítik az erdőt, így fotózásra csak a baloldali bányáfalig merészkedtem. A kőfejtőnek a képen látható bal oldalán, meredek mélyedésben látható a barlang. Elegendő anyag van a meddőn, tehát ne kíséreljük meg a barlangba való bejutást, ha nem vagyunk megfelelően felszerelt, tapasztalt barlangászok! Egyébként a barlangi képződmények in-situ gyűjtése TILOS!

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 4 1-3 mm-es vékonytáblás fehér kristályok limonitos üregekben, ritka
fluorit 2  
goethit 0 barna földes halmazok, kérgek, foltok, a kalcitot sárgára, barnára festi
hematit 0 vörös, porszerű halmazok, foltok, a kalcitot vörösre festi
kalcit 3 színtelen, fehér, sárga, vörös, barna, változatos megjelenésű, 1-15 mm-es kristályok, borsó- és cseppkövek, lemezes, sugaras, pátos tömegek
kvarc 0 sárgás, szürke, vagy vörös tűzkőszerű kiválások
mangánoxidok 1 meg nem határozott fekete földes tömegek, kérgek, foltok, dendritek
pirit 0  

© Nagy Mónika 2009-2024