cim
engedélyköteles

Csillag-hegyi dolomit-kőfejtő, Zsámbék, Gerecse

Geológia: A Csillag-hegyen üzemelő kőfejtőben, (hasonlóan a Strázsa-hegyen működő bányához) jelenleg is porló dolomitot fejtenek. A felső-triász dolomitot helyenként bauxitos, vas-oxidos agyagtömbök szakítják meg, melyek mentén pirites, markazitos, goethites vagy hematitos sávok jelennek meg. A vasoxidos tömbökben a hematit és goethit sokszor pirit, ill. markazit utáni álalakokat (pszeudomorfozákat) képez.

Leírás: Zsámbék határában, Bicske felé vezető út mellett, a szomori elágazástól kb. 200-300 m-re, balra van a bánya bejárata. A kőfejtő uralkodó ásványa a dolomit, mely 1-3 mm-es kristályokként jelentkezik a kőzet repedéseiben, üregeiben. Az alsó szintre legurított nagyobb sziklák oldaláról szép fenn-nőtt markazitok gyűjthetők. A kőfejtő legérdekesebb ásványa a barit, mely színtelen 1-5 mm-es táblákban, vagy 1 cm-t elérő nyúlt, sárgásbarna, tűs-sugaras kévékben, hegyes süvegszerű kristályhalmazokban jelenik meg. A gyűjtés engedélyköteles.

Típus: működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 8 Fehér vagy szintelen 1-5 mm-es táblás kristályok, vagy 1 cm-t elérő nyúlt, sárgásbarna, tűs-sugaras kévékben, hegyes süvegszerű kristályhalmazok, ritka.
dolomit 0 1-3 mm-es színtelen, vagy fehér, erősen csillogó romboéderek a kőzet repedéseiben, üregeiben, a bánya uralkodó ásványa
gipsz 0 rózsaszín, szürke, szabálytalan, akár dm-es tömegek, kérgek, erek, ritkán 1-5 cm-es egykristályok,ikrek, vörös agyagban
goethit 1 barna földes halmazok, kérgek, foltok, sokszor pirit ill. markazit utáni álalakok
hematit 0 vörös poszerű halmazok, lila és fekete kérgek, a vörösagyag festőanyaga, a gipszet is rózsaszínre festheti
kalcit 8 Barna ill. fehér megjelenésű 1-10 mm-es kristályok, aggregátumok, kérgek , uralkodó kristályforma a romboéder.
markazit 5 ezüstösen csillogó 1-10 mm-es kristályok a sziklák oldalán, konkréciók, kérgek a vörösagyagban
pirit 0 1-3 mm-es aranyszínű kristályok, gömbök, hintések

© Nagy Mónika 2009-2024