cim
védett terület

Apátkúti-völgy, Apátkúti sziklák és andezitkőfejtő, Visegrád, Visegrádi-hegység

Geológia: Az Apátkúti-völgy keleti oldalán lévő sziklák és egy kis felhagyott kőfejtő miocén korú amfibólandezitet tárnak fel. A kőfejtő baloldali tetejéről karbonátos üledékből fakadó forrásvíz csordogál a szikla falára és a gyökereken, faleveleken folyamatosan recens karbonátos bevonatokat képez, melyek pihekönnyűek, apró kalcitkristályokat tartalmaznak. Az andezit repedéseiben vékony fehér kalciterek, foltok láthatók, érdemleges ásványtartalom nélkül. Szép ásványokat azonban szedhetünk a kőfejtő szembeni Apátkúti-patak hordalékából, ez elsősorban amifibólandezitet és klf. tufákat tartalmaz, fekete hornblende- és barna biotit-fenokristályokkal, ritkábban sötétvörös almandinnal. Ritkán kovás fák társulnak hozzá, melyeknek repedéseiben apró kvarckristályok nőhetnek fenn.

Leírás: Az Apátkúti-völgy Visegrád központjából, a temető mellett vezető útról közelíthető meg. Gépkocsival az Apátkúti vadászházig lehet elmenni, onnan gyalog kell folytatni a kb. 300 méteres utat az első sziklákig. Gyűjteni a bánya tetején és a patakmederben lehet, mindenféle bontási munkálatok nélkül.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
almandin (gránát csoport) 1 1-3 mm-es vörös, vagy rózsaszín kristályok, tufában
biotit sor 1 1-4 mm-es hatszöges barna lemezek
kalcit 2 fehér foltok, erek az andezitben, nedvesen szürke, kiszáradva sárgás-fehér papírvékony képződmények szerves anyagon (levél, gyökér, fűszál), belsejében 1-2 mm-es kristályokkal
korund (zafír) 1  
kvarc 0 kovás fák alapanyaga, ritkábban 1 mm körüli zömök kristályok a fák repedéseiben
magneziohornblende (amfibolok) 1 5-20 mm-es fekete, barnás-fekete oszlopos fenokristályok, andezitben, andezittufában
mangánoxidok 2 fekete, fémes fényű bevonatok, cseppköves megjelenésű kérgek, dendritek

© Nagy Mónika 2009-2024