cim
engedélyköteles veszély

Eger-Felnémet, Berva-völgyi mészkőfejtő, Eger, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A most is működő hatalmas, legalább 7 szintes kőfejtőben szürkésfehér, helyenként sárgás triász korú mészkövet fejtenek. A mészkő akár 5 métert is elérő repedéseit tömör kalcit tölti ki néhol hatalmas kristályos felnyílásokkal. A kőfejtő fedőjét miocén korú mészmárga, agyag és kavics alkotja. A triász mészkövet gyakran szakítják meg kisebb-nagyobb agyag, vörösagyag, ritkábban riolittufa betelepülések a bányafalakon.
Egy nagyon érdekes, földes tömeges mangán-oxidokból álló nagyméretű betelepülés ismert az utolsó alatti bányaszint falából, de már javarészt a bányászat áldozatává vált.

Leírás: A kőfejtő Eger-Felnémetről érhető el, a főútról a Felsőtárkányra vezető útra kell térni, innen a vasúti átjáró után balra lekanyarodó aszfaltúton érhető el a bánya. A Berva-lakótelepet messze elhagyva, az OMYA Kft. táblánál balra fordulva még 1 km-t kell haladni a kőfejtő portájáig. A gyűjtés engedély-köteles, védősisak használata kötelező.

Típus: működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 1 barna földes halmazok, foltok, kérgek, konkréciók, a kalcitot sárgára festi, markazit utáni álalakok
hematit 0 a fedőben lévő agyagot vörösre festi, vörös gumókat képez, egyes vas-oxidos konkréciók vöröses belső részének alkotója
hidroxilapatit (apatit csoport) 0 Barlangi kitöltésekben fordultak elő cseppköves megjelenésű, egymásra ritmikusan rétegződött barnás áttetsző kérgek, már nem gyűjthető
kalcit 8 25 cm-t is elérő fehér, színtelen, szürke vagy sárga romboéderek, szkalenoéderek, a tömör kalcit hasadási síkjáin tökéletesen hasad, néha borsókő, akár dm-es cseppkövek, a fedőben kalcittal kitöltött márgás szeptáriás konkréciók A tömeges kalcit néha sárgás, zöldes és fekete színekben jelentkezik.
mangánoxidok 0 fekete foltok, sávok, dendritek, a kalcitot szürkére festheti, súlyos, akár 50 kg-os földes tömegek is
markazit 2 1-2 mm-es dárdakovand megjelenésű kristályok, álhatszöges táblák, rombos dipiramisok
piroluzit 1 acélszürke kör kör alakú foltok, erek tömeges mangán-oxidokban, bevizsgálva

© Nagy Mónika 2009-2024