cim

Pap-erdő, Kecske-hát, felszíni hidrokvarcit-kibúvások, Telkibánya, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A Sinta-tető nyugati lejtőjén elhelyezkedő Kecske-háton, valamint a Sinta-tető és Rózsa-hegy közötti Pap-erdőben több helyen miocén korú riolithoz kapcsolódó hidrokvarcit-kibúvásokat találunk, figyelemre méltók az 50 mm-t is meghaladó kvarckristályok, melyek kimállva a felszínen is kereshetők. Az 1860-as években a Kecskehát felől készült a Koppy táró, melyet propilites, majd átalakult andezitben hajtottak a Sinta-tető nemes érceket tartalmazó kvarctelérére. Néhány horpával is megkutatták a telért, kicsi, alig felismerhető meddőkkel.

Leírás: Mindkét lelőhely elérhető a Telkibányától keletre a Pálházára vezető országútról észak felé lekanyarodó és a Mária-bányához (majd Hollóházára) vezető piros jelzésű turistaútról.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 0 földes barna tömegek, foltok, kérgek, a kvarcváltozatokat sárgára festheti
hematit 0 porszerű vörös halmazok, foltok, a kvarcváltozatokat vörösre festheti
kvarc 9 kvarcitos tömbök, üregekben fenn-nőtt kristályokkal
kvarc (ametiszt) 0 többnyire halvány lila, 1-50 mm-es kristályok
kvarc (hegyikristály) 3 néha 50 mm-it is meghaladó, általában sok zárvánnyal (gázbuborékok, kristályvíz, idegen ásványok)rendelkező, változatos alakú kristályok
kvarc (jáspis) 0 sötétvörös, barnás tömegek
kvarc (kalcedon) 0 kékes, szürke bevonatok, kérgek
mangánoxidok 0 fekete kérgek, foltok

© Nagy Mónika 2009-2024