cim
védett terület

Denevér-táró, Szarvaskő, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: Az 1938-ban hajtott, 32 méter hosszú kutatótáró jura korú gabbróban (Tardosi Gabbró Formáció) keletkezett ércperidotitot tár fel, melynek Alois Wehrle, selmecbányai akadémikus tiszteletére a "wehrlit" nevet adták. Az érckutatások az 1950-es években is folytatódtak, fúrásokkal megállapították, hogy az ércesedés csekély kiterjedésű, az érc igen nehezen kohósítható, ipari termelés ezért sosem indult meg. A "wehrlit" tehát kőzet, egy olivingabbró, melynek alkotó elemei olivin, diallág, amfibol és titanomagnetit. Ilmenitet, vanádiumot és kromitot is tartalmaz. A "wehrlit" feltárásai a Denevér-táró kis hányóján kívül a Major-tetőről leszakadó Major-árokban figyelhetők meg, a gabbrót a legjobban a Forgalmi (Tó-bérci) és a Tardosi kőfejtők tárják fel.

Leírás: A felhagyott táró és kis meddőhányója a 25-ös főútról még a Szarvaskő-Újtelepi elágazása előtti bal oldali mély völgyből (Major-árok, újabb térképeken Vaskő-lápa) közelíthető meg (tanösvény visz a táróig), a táró pont a Major-árok és az előtte lévő kis völgy között helyezkedik el a hegyoldalon. A fényes fekete "wehrlit" a Major-árok gabbrótörmelékében is követhető. A kőzetalkotók csak vékonycsiszolatban, mikroszkóp alatt különíthetők el. A táró a tanösvény része, tehát védett.

Típus: kutató táró

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
amfibolok 2 a gabbróban (elsősorban a völgy E-i oldalán) néha pegmatit-szerű, 8-10 cm-t is elérő hosszú léces fekete, zöldes-fekete hornblende-kristályok földpátos mátrixban
biotit sor 0 arany- vagy sötétbarna mm körüli táblák gabbróban, gyakran földpátos erek mentén dúsul fel
cirkon 0 kőzetalkotó, mikroszkópikus szemcsékben fordul elő a gabbróban, más Zr-ásványokkal együtt
goethit 0 az ércesedés szegélyen barna földes halmazok, kérgek
hematit 0 fekete kérgek gabbróban
ilmenit 1 A wehrlit egyik fő alkotórésze, nagy fényes, sötét-szürke fenokristályai néha szabad szemmel is láthatók a törésfelületen
kalkopirit 0 mm körüli szemcsék elsősorban a gabbró kvarcereiben
kvarc 0 5-10 mm-es fehér/víztiszta kristályok gabbró kvarcos repedéskitöltéseiből (Major-árok)
magnetit 1 var. titano-magnetit, a "wehrlit" egyik fő alkotórésze, kristályok szabad szemmel nem láthatók
pentlandit 0 lángszerű képződmények a pirrhotin hasadási felületén
pirit 0 hintések, mm körüli szemcsék a gabbróban
pirrhotin 0 földpátos erekben mm körüli, barna táblás kristályok, néha biotittal együtt
plagioklászok 0 fehér, többnyire albitből álló tömegek a gabbró pegmatitos fészkeiben (még szebb feltárásai a Forgalmi kőfejtő mellett elhaladó Új-határ-völgyben és a gabbró-kőfejtőkben vannak)
prehnit 0 mm körüli táblás kristályok (Major-árok), fehér erek

© Nagy Mónika 2009-2024