cim

Anna akna (barna kőszénbánya) környéke, Kosd, Cserhát

Geológia: A Naszály délkeleti oldalán lévő eocén korú barna kőszenet már 1768-ban fedezték fel, kis kezdetleges tárókkal, árkolásokkal kutatták meg a felszíni kibúvásait. 1894-95 között létesítették az első kutatóaknát, de ipari termelésre alkalmas aknát csak 1904-ben hoztak létre. Az Anna akna ikerakna volt, a szénvagyon kb. 2/3-a a karsztvízszint alatt helyezkedett el, így gyakoriak voltak a vízbetörések. Egy 1931-ben bekövetkezett vízbetörés alkalmából 6 bányász vesztette életét (emléküket a Naszály Násznép-barlangjához vezető turistaút menti emlékmű őrzi), így 1936-ban végleg szüntették meg a bányát, holott a 30 millió tonnára becsült, igen jó minőségű szénvagyonnak még csak egy töredékét termelték ki. A bánya fedőjében lévő eocén korú nummuliteszes mészkő és mészmárga repedéseiben, üregeiben csodálatos, lapokban dús, színtelen vagy sárgás kalcitkristályokat találtak, ezenkívül gipszet és markazitot. A bányahelyet azóta visszahódította a természet, az út bal oldalán (az emlékmű tájékán) sok árok, meddőhányó szeli át az erdőt. Az erdész egy kis felhagyott tárót (vagy légaknát) is mutatott nekünk 10 évvel ezelőtt. Néhány az erdőben fekvő mészkőrögből még sikerült kiszabadítani pár kalcitot, sőt gipsz is akadt. Az eocén mészkő azonban a Naszály oldalán lévő, ún. Pádimentum-bányában is előfordul, talán ott nagyobb sikerrel járunk.

Leírás: A szénbánya hűlt helye megközelíthető Kosd felől, a Naszályra vezető turistaúton (szerezzük be, vagy töltsük le Internetről a Naszály térképét), az emlékmű mögött, az erdőben, de az út mentén is akadhatnak apró leletek. Vegyük figyelembe, hogy a terület természetvédelem alatt áll, ásásokat ne végezzük.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
nincs kép
Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gipsz 0 1-4 mm-es léces sárgás, vagy szürke kristályok, ezekből álló csokrok szénen, goethis kérgeken, akár 2-3 cm-t is elérő szürke, vagy szintelen, néha szénzárványos egykristályok, ikrek az agyagban
goethit 0 sárgás-barnás földes tömegek, kérgek, foltok, markazit utáni álalakok, a kalcitot sárgára festi
hematit 0 vörös porszerű halmazok, foltok
kalcit 2 1-20 mm-es, lapdús, fényes színtelen, vagy sárga romboéderek, szkalenoéderek
mangánoxidok 1 fekete dendritek, kérgek, foltok
markazit 0 ezüstös hintések, kristályos bevonatok

© Nagy Mónika 2009-2024