cim
védett terület engedélyköteles veszély

Bél-kő, felhagyott mészkőbánya, Bélapátfalva, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A Bél-kő közép-triász, felső-triász korú mészkövet a Bélapátfalvi cementgyár részére 1963-ig tölcsérfejtésben, majd a fél hegyet elhordva lépcsőzetesen fejtették. 2002-ben a termelés leállt, először a Bél-kő tetejét, környékét helyezték védelem alá, majd 2008-ban az egész hegyet. Az apátságról látványos tanösvény (2003-ban adták át) indul, mely érinti a jura-korú Szász-bérci párnalávás feltárást, majd a Bélkő oldalán már majdnem teljesen lebányászott jura korú mélytengeri agyagpalát is, melyet egykor kis palabányában fejtettek. Miután a működő bányában nem engedélyezték a gyűjtést, az ásványgyűjtők a bánya bezárását követően rövid ideig végezhettek leletmentést, mára ez már engedély nélkül nem lehetséges. A bányában az akár 20 cm-t is elérő kalcitkristályok nem voltak ritkák, de ezekkel jóformán csak az ott dolgozók találkozhattak, csak 2000 körül került néhány darab börzékre is.

Leírás: A bánya megközelíthető a régi üzemi úton, mely az apátsághoz vezet, majd az apátság felől a tanösvény útvonalán. A tanösvény leírása elérhető a www.geocaching.hu honlapon. Mivel a bánya egyes területei a ritka növényvilág miatt különleges védelem alatt állnak, feltétlenül szerezzünk írásbeli engedélyt a Bükki NP-tól, mielőtt letérnénk a tanösvényről.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 0 vékonytáblás fehér, vagy sárga, 1-5 mm-es kristályok
goethit 3 barna földes halmazok, fgoltok, kérgek
hematit 1 vörös porszerű halmazok, foltok
kalcit 6 változatos alakú, sárga, fehér, szürke, színtelen 1-20 cm-es kristályok, sávos kérgek, borsó- és cseppkövek, pátos tömegek
mangánoxidok 0 fekete foltok, kérgek
pirit 0 1-5 mm-es kristályok, fészkek, gömbök

© Nagy Mónika 2009-2024