cim

Rácski-mészkőbánya, Remeteszőlős, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A Remete-völgy nyugati kijárata és Remeteszőlős-Rácski telep között fekvő kis kőfejtő triász korú dachsteini mészkövet tár fel, melyet akár félméteres kalcittelérek szelnek át. Helyenként agyagos-limonitos padok, töbrök figyelhetők meg. A bánya esetleges védettségére utáló jelzés sehol nem látható, a bejáratát sem jelzik, a terület nem tartozik a Budai Tájvédelmi Körzethez sem.

Leírás: A kőfejtő túloldalán (a Remete-völgy felé eső lejtőn) is egy nagy, sok törmelékkel, de ásványszegény, fejtésből megmaradt meddőhányó látható. A kis kőfejtő azonban a legegyszerűbben a Rácski-telep felől, az újonnan épült családi házak vége felől közelíthető meg. A látszat ellenére a kőfejtőbe nem magánterületen, csak egy ízlésesen berendezett és sorompóval (!) lezárt előkerten keresztül lehet bejutni, az előkert végén keskeny, erősen benőtt ösvény vezet a bányaudvarba.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 1 barna kérgek, foltok, porszerű halmazok, konkréciók
kalcit 2 sugaras fehér, vagy rózsaszín tömegek, szalagok, 1-5 cm-es rózsaszín, fehér vagy víztiszta szkalenoéderek, a kőfejtő baloldalán (a limonitos agyaggal kitöltött barlangmaradvány alatt) fehér, sárgás, barna borsóköves, cseppköves halmazok.
mangánoxidok 1 meg nem határozott fekete kérgek, dendritek, foltok. Valószínűleg a mangán felelős a kalcit rózsaszín megjelenéséért, mivel a hematit alig észlelhető

© Nagy Mónika 2009-2024