cim

Felhagyott szénbánya meddőhányói, Dudar, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A Dudar, Bakonynána és Esztergár közötti szénmező eocén és oligocén korú barna kőszenét a 19. század első felében kezdték művelni, 1999.-ben állt le a bányászat, bár a kb. 30 millió tonnás becsült szénvagyon csak a 2/3-át bányászták ki. Rendkívül magas bitumen- és gyantatartalma miatt igen magas fűtőúértéke volt. A bánya leállását követően a hányók anyagából huminsavat nyertek ki, melyet talajjavítóként értékesítettek. A nagy hányók közül mára kevés maradt, a maradékot a természet visszafoglalta. A szénben, ill. a fedő eocén mészkőben, mészmárgában, agyagmárgában rendkívül sok és jól megtartott fossziliákon kívül kalcit, gipsz, fosszilis gyanta, bitumenek és vasszulfidok, ill. -szulfátok képződtek.

Leírás: A 90-es években a víztorony mögötti Bakonynánai aknánál, a Bányaépületek melleti meddőhányón és s szénbányával szembeni nagy-törmelékes meddőn gyűjtöttünk. Az utóbbi talán az egyetlen, ahol most is lehet gyűjteni, a Zircre vezető útról délre, a sínek alatti mély völgy túloldalán helyezkedik el. A magasra nőtt növényzet miatt érdemes a gyűjtést az őszi, ill. tavaszi hónapokra időzíteni.

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
borostyán (csoport) 2 sárgás-fehér, sárga, narancssárga, 1-10 mm-es cseppek, foltok szénben, szenes agyagban, néha kimállva is, a sárgás-barna, képlékeny sávok, foltok a szénben azonban bitumenek, nem fosszilis gyanták, kizárólag az akna melleti meddőn találtuk
copiapit (copiapit csoport) 0 citromsárga porszerű halmazok
gipsz 3 alaktalan kérgek, goethites konkréciókban 1-5 mm-es szürke kristályok, mart felületű, akár 5-8 cm-t is elérő, erősen koptatott kristályok (a bányaépületek alatti meddőről került elő a legtöbb, egy csak kb. 2 nm-es területen)
goethit 0 barna földes halmazok, kérgek, foltok, konkréciók, pirit és markazit utáni álalakok
jarosit 0 sárga porszerű halmazok, bevonatok
kalcit 3 színtelen, fehér, szürke, sárga, barna 1-20 mm-es kristályok a szén, szenes agyag, mészkő, mészmárga repedéseiben, kőbelekben, néha a teljes kőbél ebből áll (elsősorban korallok, kis csigák)
markazit 1 hintések, 1-5 mm-es kristályok, konkréciók, a kékes-szürke agyagmárga ettől kapja színét
pirit 0 1-5 mm-es kockák szenes agyagban, ritka
rozenit 0 málló markaziton fehér bevonatot képez
terméskén 1 sárga, üvegfényű, pár mm-es kristályok, kérgek, a fojtott égésben lévő hányórészeken képződött (az akna mellett, a bányaépület alatti hányón)

© Nagy Mónika 2009-2024