cim
engedélyköteles veszély

Nyirád XVII. Táncsics-telep, bauxit külfejtés, Nyirád, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: Felső kréta bauxitot feltáró külszíni bauxitbánya kevert anyagú meddőhányója. Eocén nummuliteszes mészkő, tarka agyag, szürke agyag, bauxitos agyag, miocén mészkő adja a hányó anyagának fő tömegét.

Leírás: A bányát a Sándor-lencse bezárásakor nyitották. Két éves művelést követően javarészt rekultiválták, a meddőhányó anyagát nagyrészt visszatemették. A bánya a Sándor-lencséhez vezető üzemi út keleti oldalán , közvetlenül az út mellett. A meddőhányók az út mindkét oldalán elhelyezkedtek, de a nyugati oldal hányóit mind visszatöltötték. A hányók a Nyírád-Sümeg összekötő útig kinyúltak.
Gyűjtött ásványok: markazit, kalcit, gipsz, terméskén, markazit utáni goethit

Típus: meddőhányó

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gipsz 1 A Sándor-lencsénél gyűjthetőhöz hasonló szürkés színű, max. pár cm nagyságú, viszonylag egyszerű ikerkristályok, vagy nem ikresedett kristályok. Ritka volt. Az égő hányórészen a terméskén társaságában rostos, vattaszerű pamacsok, mm nagyságú egyszerű kristályok formájában is megjelent.
goethit 0 Az úttól nyugatra lévő hányón, dió, kisebb burgonya méretű, pirit-markazit pszeudomorfózák gumós halmazai, maximum pár mm nagyságú (pirit-markazit utáni)kristályokkal
markazit 0 Centiméternél nem nagyobb aggregációk, dárdás kristályvégekkel, üde fémfénnyel. Ritka.
terméskén 2 A hányó legészakkeletibb részének tetején az égő szenes márgán képződött exhalációs termékek. A tenyérnyi felületeken tűs habitusú, hosszában ikresedett kristályok 1-2 mm vastagok, néha 1-1,5 cm hosszúak. Mállékony agyagmárgán, vagy szenes agyagból képződött salakon fejlődtek rostos, szálas szulfátásványok (nem meghatározottak) társaságában.

© Nagy Mónika 2009-2022