cim
védett terület engedélyköteles veszély

Vár-hegyi mészkőbánya, Miskolc-Tapolca, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A triász korú (Bükkfennsíki Mészkő Formáció), erősen repedezett, hévizes oldatok átjárta mészkövet feltáró Vár-hegy jelentős tömegét középről kibányászták, ma egy hatalmas bányaudvar választja két részre a hegy maradványait. Legalább 50 éve nem működik a kőfejtő. A bányafalakon gyakran láthatjuk a hévizes eredetű gömbfülkés barlangok maradványait. A keleti bányafalon található a fokozottan védett Fecske-lyuk barlang lezárt bejárata. Ez az oldal 3 szintes kőfejtő és összesen 67 méter magas. A kőfejtő nyugati oldalán van egy mélyebben fekvő bányaudvar is. Ennek magassága eléri a 45 métert. Ugyanezen a falon van egy lebányászatlanul hagyott rész, amelynek az oka az lehetett, hogy a kőzet nagyon repedezett, elbomlott, agyag-betelepüléses (vörös, szürke agyag) mészkőbreccsából áll, ami erősen vas-szulfidosodott egyes helyeken.

Leírás: A lelőhely Miskolc-Tapolcáról, a 2-es busz végállomásától 10 perc sétára található. A piros jelzésen kell elindulni NY-i irányban, ami keresztülmegy a bányaudvaron. Ez és a bányafalak alja erősen benőttek növényzettel, így csak lombmentes évszakban ideális megközelíteni őket. Csipke és kökénybokrok valamint akácos ligetek őrzik a helyet... A falakról egész évben friss törmelékanyag omlik le, főleg a breccsás részen, ezért jók a gyűjtési lehetőségek, viszont kellő óvatossággal kell mozogni a bányafalak alatt az omlásveszély miatt. Ásványokban a NY-i fal a gazdagabb, a breccsás zóna mentén. A bányaudvar és környéke jó pár éve bemutatóhelyként működhetett, de a tábláknak már a nyoma sincs meg.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 3 sárga, sárgásbarna bekérgezések, foltok, 1-10 mm-es markazit utáni álalakok
hematit 0 a vörösagyagos breccsa színezőeleme, néha vörös foltok, bekérgezések
kalcit 6 általában tömeges megjelenésű, legtöbbször 1-5 mm-es, néha 15-20 mm-t elérő romboéderes kristályok, lemezes kristályhalmazok, barlangi képződményekben akár cm-es ágyúpátok, üde kristálykombinációk.
mangánoxidok 2 fekete foltok, dendritek
markazit 7 1-5 mm-es, de akár cm-es méretet is elérő rombos dipiramisok, dárdakovandok, gyakori

© Nagy Mónika 2009-2024