cim

Somlyód, riolitfeltárások, Sárospatak-Végardó, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A végardói riolittagozatba sorolható világos (szürkés-fehér,ritkábban rózsaszín-sárgás) miocén korú riolitot a Somlyód oldalán több helyén tárták fel, kis kőfejtő is létesült, melyet később szemétlerakónak használtak. A régi feltárások többségét a természet visszafoglalta. A kőzet az eróziónak kitett helyeken erősen mállik, a keményebb kőzetalkotók (kvarc, földpátok) kipotyognak és a feltárások alján, ill. időszakos vízfolyásokban összegyűjthetők. A hegy keleti oldalán agyagosodás észlelhető.

Leírás: A Somlyód a Sárospatakot Sátoraljaújhellyel összekötő 37-es út mentén helyezkedik el. Sárospatak-Végardót elhagyva a végardói elágazástól kb. 1,5 km-re a jobb oldalon látható kis bányánál kell megállnunk, onnan gyalog megkerülhetjük a hegyet, a legszebb ásványok a hegy keleti oldalán lévő, már erősen benőtt feltárásokban gyűjthetők.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
dickit 0 fehér laza tömegek
goethit 2  
kaolinit 2 fehér szemcsés tömegek, az agyagos kitöltések fő ásványa
kvarc 5 1-1,5 cm-t is elérő színtelen, szürke, vasoxidok jelenlétében sárga dihexaéderes, gyakran prizmás öv nélküli kristályok, fenokristályok (kőzetalkotó)
kvarc (kalcedon) 2 szürke erek, apró üregekben gömbös bevonatok
montmorillonit (szmektit csoport) 0 halvány zöldes agyagszerű tömegek, egyébként a Somlyód közelében ejtett fúrások által feltárt bentonitos rétegekre jellemző ásvány
nontronit (szmektit csoport) 1 élénk sárgászöld kérgek, szemcsék, kitöltések
opál 4 mézopál, tejopál, hidrofán kérgek, kitöltések (nem gyakori)
opál (üvegopál) 1 vékony üvegfényű kérgek (nem gyakori)
pirit 0 aranyszínű hintések, ritka
szanidin 5 1 cm-t is meghaladó, mindig ikresedett színtelen, fehér, áttetsző prizmás vagy táblás kristályok, néha zöld üvegzárványokat tartalmaznak, fenokristályok (kőzetalkotó)

© Nagy Mónika 2009-2023