cim
védett terület engedélyköteles

Rostalló, Határvölgy, Sólyom-kői kőfejtők riolitfeltárásai, Kishuta, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A Kemence-patak felső szakasza (Rostalló, Határvölgy) a kishutai, ill. pálházai riolittagozathoz tartozó miocén korú riolitot, riolittufát, szferolitos riolitot, hablávát tár fel, a riolitot a Határvölgyben, a Sólyomkő alatti két kis kőfejtőjében is fejtették régen. A Rostalló oldalán a sárgás-barnás riolitot számos apró üreg jellemzi, melyek üveges szilánkokat, fehér opált, tridimitet, klinoptilolitot tartalmaznak, a szferolitos riolitban - hasonlóan mint a Kávás-kúti-völgyben - elsősorban opál és kalcedon jelenik meg. Pár helyen miocén korú piroxénandezit-dácit nyomul a riolit közé, ezt a kőzetet karbonátos-zeolitos ásványtársulás jellemzi.

Leírás: A Rostalló a Pálháza és Rostalló (Végállomás) közötti kisvasúttal, ill. a Kőkapu-i vadászkastély mellett elhaladó aszfaltúton érhető el. A Rostallói vasútállomás mellett induló sárga jelzésű turistaút a régi vasutat követve vezet a Határvölgybe. A feltárások az út mentén, a hegyek lejtőjén, a Kemence-patakban , a vízfolyásokban ill. kis kőfejtőkben láthatók. A terület Tájvédelmi Körzet, gyűjtés kizárólag engedéllyel lehetséges.
Találunk egy apró - párszor tíz m2-es - rég felhagyott, erősen benőtt kőfejtőt kb. 250 m-re a kisvasút végállomásától is, amelyet valaha andezit-dácit kibúvásra nyitottak. Az úttól nagyjából 40 m-re fekszik, a déli oldalon. A kőzetalkotóktól és vas-mangánoxidoktól eltekintve viszonylag nagy felületeket is beborító zeolitokkal (klinoptilolittal, kevés stellerittel, heulandittal) találkozhatunk benne.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
heulandit-Ca 0 1-2 mm-es színtelen táblás kristályok dácit üregeiben
kalcit 0 fehér, sárgás erek, kérgek, pár mm-es kristályok dácitos üregekben
klinoptilolit-(Ca) 3 0,2 - 0,5 mm-es színtelen, fehér, barnás táblás kristályok
kvarc 0 mm körüli, ritkán nagyobb szintelen, fehér, sárgás kristályok
kvarc (kalcedon) 0 fehér, szürkés-fehér, kékes-szürke bevonatok, sárgás gömbös-vesés halmazok
opál 2 fehér, sárgás, kékes-fehér, barnás erek, halmazok, üregkitöltések
opál (üvegopál) 1 színtelen, néha irizáló gömbös halmazok
pirit 0 aranyszínű hintések andezitben, dácitban
stellerit 0 1-2 mm-es színtelen, vagy sárgás, barnás léces kristályok dácitos üregekben
tridimit 0 mm alatti szintelen, fehér, sárgás táblás kristályok

© Nagy Mónika 2009-2022