cim
veszély

Felhagyott községi kőfejtő, Rakaca, Cserehát

Geológia: A Rakaca délnyugati csücskében lévő kis kőfejtő karbon korú, szürke-fehér sávos tömött, kristályos mészkő metamorfózisa során keletkezett, ún. rakacai márványt tár fel. A kőzet szépen megmunkálható, csiszolható, valamikor díszítőkőként és szobrászati célra is alkalmazták. Bár a kőfejtő nem tévesztendő össze a tőle 800 m-re nyugatra fekvő, a védett földtani alapszelvények listáján szereplő Rakacai-kőfejtővel, mégis inkább bánjunk vele kíméletesen. A környéken egymást érik a védett geológiai feltárások. Amúgy sem érdemes "újranyitni" a bányát, mivel a környékén az eróziónak köszönhetően elegendő anyagot találhatunk fáradság és rombolás nélkül.

Leírás: A község hármas útelágazásától (Szászfa-Viszló-Rakacaszend) pár lépésnyire menjünk át a patak hídján, innen kb. 200 m-t kell még megtennünk a kitaposott szekérúton a kőfejtőig. Sajnos, a bányaudvart bozót és gyorsan "fejlődő" szemétlerakó borítja, rendkívül óvatosan közlekedjünk benne! Érdemesebb felsétálni a fejtő tetejére, tapasztalatom szerint sokkal jobb a választék, ráadásul szép a kilátás is.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 3 sárga, barna kérgek, foltok
hematit 1 fekete kérgek, aprógömbös üregkitöltések
kalcit 4 színtelen, sárgásbarna tömegek, néhány mm-es szürke kristályok, többnyire visszaoldódott élekkel, sugaras kristályokból álló gömbös aggregátumok
kvarc 2  
mangánoxidok 1  
markazit 0 feketés, szemcsés erek
muszkovit 2 ezüstösen fénylő pár mm-es pikkelyek
rutil 2  

© Nagy Mónika 2009-2024