cim
védett terület engedélyköteles

Tetlinke-árok, Nagy-Répás, Csákói-kőfejtő limnokvarcitos feltárásai, Megyaszó, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A Megyaszótól EENY-ra nyíló Tetlinke-árok, valamint a Nagy-Répás NY-i lejtőjén lévő több mint 25 éve elhagyott Csákói-kőfejtő alsó-pannon korú üledékben (homok, homokkő, tufa, limnokvarcit) opálosodott növénymaradványok találhatók, melyek kis szerencsével az útbevágásokban, kisebb gödrökben gyűjthetők. Jellegzetes a fehér szálas kérgük és sárga, ill. fekete vas- ill. mangánoxidos festésük, csiszolva igen mutatósak.

Leírás: A lelőhelyeket Megyaszó felől EEK-i irányba tartva földuton közelíthetjük meg. A Nagy-Répás Nyi-i oldalán lévő fenyvesben vannak a Csákői-kőfejtő alig kivehető romjai, ami 1984 őta helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület. A Nagyrépás oldala egyébként a legegyszerűbben Felsődobsza felől földúton érhető el. A famaradványok a laza üledékből kiperegnek, ásás nem szükséges, és nem is ajánlatos.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
nincs kép
Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
opál 5 Sárga, fehér, barna, fekete opálosodott famaradványok, melyek jól megtartják a növényi sejtszerkezetet, általában fehér szálas, szintén opálból álló kéreg vonja be

© Nagy Mónika 2009-2024