cim

Uradalmi-erdő, felhagyott homokbánya, Csolnok, Gerecse

Geológia: Csolnok-Ódorogon, a Gete-hegy alján a dorogi szénbánya felhagyott vágatainak tömedékeléséhez homokbányát nyítottak az Uradalmi-erdőben. A homok között jól megtartott, nagy mennyiségben oligocén korú kovás fák kerültek felszínre, jellegzetes, valószínűleg markazit utáni limonitos konkréciókkal együtt. A homokbánya rekultivációját követően a fakövületeket még a rekultivált bánya felszínén is gyűjteni lehetett, a folyamatos erózió révén valószínűleg most is előkerülnek.

Leírás: Csolnok-Ódorog utolsó házait elhagyva az erdő mentén a kék jelzésű turistaút felé tartunk, ezen ENY-felé kb. 150-180 métert gyalogolunk és a Gete-hegy alján egy lazán beültetett, írtásszerű területre érünk (a turtistaútról - régi térképeken fehér csíkkal jelezve). A fakövületek, limonitos konkréciók a facsoportok alatt kell keresni, 2003-as látogatásunk óta a fák biztosan már magasra nőttek.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
gipsz 0 Egyes limonitos konkréciók belsejében 1-5 mm-es színtelen, vagy szürke kristálykák
goethit 3 Akár 20 cm-t is elérő, ágas-bogas, vagy gömbös, csöves konkréciók, melyeknél néha markazit utáni álalakok is láthatók
kvarc 2 A kovás fák alapanyaga, repedésekben, üregekben 1-3 mm-es színtelen, erősen csillogó kristályok
kvarc (kalcedon) 1 szürke vagy fehér erek, gömbös vagy csöves halmazok repedésekben

© Nagy Mónika 2009-2023