cim

Aranyos-bérc és Korlát-hegy közötti vasas-kvarcos feltárások, Gyöngyöspata, Mátra

Geológia: A Hideg-kúti turistaháztól délre eső Aranyos-bérc és a Korlát-hegy közötti területet jelentős kálimetaszomatózist szenvedett miocén korú piroxén-andezit jellemzi, melyhez andezittufa és hidrokvarcit is társult. Az Aranyos-bérc déli, DNy-i lejtőjén, az Aranyos-patak és Danka-patak medrében, valamint a Korlát-hegy déli lejtőjén az andezit számos kvarctelért tartalmaz, melyeknek üregeiben, repedéseiben akár több cm-es kvarckristályok is előfordulhatnak. A terület régi vas- ill. aranybányászat nyomait viseli, horpáknak tűnő mélyedések egész sorozata húzódik a hegyvonulaton. A telérek környékén vastag limonitos-jarositos kérgekre, tömbökre bukkanhatunk, melyeknek egy részében még felismerhető pirit- ill. markazit álalakok láthatók. Üde pirit azonban ritkán jelentkezik, szfalerit, galenit egyáltalán nem.

Leírás: Aki ránszánja magát a terület felfedezésére, egész napos gyaloglásra készüljön fel, akár Mátrakeresztes felől (kb. 5 km), akár Gyöngyöspata (kb. 7 km) felől közelíti meg a lelőhelyeket, mindkét oldalról a sárga jelzésű turistaúton kell haladni, majd az útról letérve az Aranyos-patak völgyében leereszkedni a Danka-patakig. Erős lejtésű erdei útak is vezetnek az Aranyos-bérc és Korlát-hegy oldalára. A felszínen figyeljük a telérkvarcdarabokat, ill. nagyobb tömbökben megjelenő limonitos-kvarcos fészkeket. A Dankó-patak hordalékában színes kalcedonos darabokra is számíthatunk.
Az egész területre ráférne egy alapos felfedezési, mintavétellel egybekötött túra, ehhez érdemes a Hideg-kúti turistaházban szállást foglalni, a Szalajkás-tető is innen érhető el a legkönnyebben.
A Sipos-Gatter által közölt térkép (2000) rendkívül jól jelzi a lelőhelyeket, de ezeken kívül is vannal kvarckibúvások, a patakba is kerülnek érdekes darabok, a pirites darabot a Danka-patakból emeltem ki.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 1 barna, fekete földes tömegek, sziderit utáni álalakok
hematit 2 vörös, porszerű halmazok, fekete kérgek, a kvarcot vörösre színezi
jarosit 0 sárga, porszerű halmazok, a vasoxidos kérgek jellegzetes bevonata
kvarc 6 vasas telérkvarc, általában sárgára, vörösre festett, vagy vasoxidos bevonatú, akár 8 cm-t is elérő kristályok, a legszebb kvarckristályok az Aranyos-bércen jelennek meg, e mellett barit illetve lemezes kalcit utáni álalakok, utóbbi megjelenés az arany indikátora.
kvarc (ametiszt) 1 halvány lila,5-15 mm-es kristályok
kvarc (füstkvarc) 1 1-10 mm-es szürkés-barnás kristályok
kvarc (hegyikristály) 0 5-20 mm-es színtelen, áttetsző, olykor zárványos kristályok
kvarc (jáspis) 0 barna, vörös vaskos tömegek
kvarc (kalcedon) 1 fehér, sárga, kék erek, gömbös-vesés halmazok, elsősorban jáspisban
mangánoxidok 0 Fekete dendritek kvarcon
opál 0 sötét barna színű "vas"opál
ortoklász (adulár) 2 A kvarctelérek mentén, apró üregekben 1-5 mm-es fenn-nőtt színtelen, vagy sárgás kristályok
pirit 1 mm alatti hintések andezitben, ritka
sziderit 1 Világos-barna, 1-3 mm-es leveles halmazok,1 mm-es romboéderek, gyakran már átalakult vasoxidokra

© Nagy Mónika 2009-2024