cim
engedélyköteles veszély

Agyagbánya, Mályi, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A Mályi Téglagyár agyagbányája alsó pannon korú szürke, kékesszürke, magas illit- és helyenként mangán-tartalmú agyagot,homokot, felső-pannon korú sárga agyagot, kőzetlisztet, homokot tár fel Fedőjében pleisztocén korú homok és kavics (Sajó-Hernád hordalékkúpja)látható.

Leírás: Mályi település északi végében, attól Ny-ra fekszik az agyagbánya. A kötélpálya alatt-mellett visz az üzemi út. Mindenképpen engedélyköteles a működő fejtésekbe való belépés, amit mostanában nem adtak meg arra hivatkozva, hogy a 2010-es nagy esőzések omlásveszélyessé tették. A kalcitos konkréciók a bánya bal oldalán emelkedő domb-tetőn voltak, ahol nem folyt termelés mostanában, de a mély vízmosások miatt dózeres tereprendezést végeztek a lelőhelyre több méternyi anyagot túrva.

Típus:

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 0 A barit, leggyakrabban az alsópannon kék és sárga, illetve a felsőpannon szürke agyagokban, a bánya nyugati végében fordul elő. Jellemzően szürke konkréciók cementanyagaként. Ezek néhány centiméterestől a több tíz centiméteres példányokig változatos méretekben találhatóak a területen. Néhány darab belseje szeptáriás, amelyekben tizedmilliméteres tűs barit kristályokat találhatunk.
gipsz 3 a bánya alsóbb területén egy kb 20x20 méteres térrészen elhelyezkedő gipsz kristályok az agyagban rétegszerűen kisebb nagyobb lapult ,sugaras kristályokból álló lemezeket/táblákat/csoportosulásokat alkotnak kb. 1-5 cm-es vastagságban ,valamint az agyagban szétszórtan szabadon fejlődő hasonlóan lapult sugaras kristályok is találhatók a milliméterestől a több centis tartományban!
illit 0 a szürke agyag fő alkotórésze
kalcit 3 Nagyobb szeptáriák üregeiben bevonatok, kristályok, de leggyakrabban homokkő-konkréciók alapanyaga, melyek nagyon változatos formákat mutatnak. A szürkés, esetleg okkerszínű gömbök akár 20 centis méretig is előfordulhatnak. Legtöbbször 0,5-3 cm-esek és az egyedülálló gömböktől az akár több száz gömbből álló, nagyon változatos képletekig fordulnak elő.
kriptomelán (kriptomelán csoport) 4 fekete, porló, tüskés ill. több centis ágszerű kinövéseket hordozó, max. 10 cm-es gömök
kvarc 0 kovásfa alapanyaga, ritka
mangánoxidok 2 A bánya felső részén a homokban futó vasas rétegekben találhatóak a gumós/gömbös szerkezetek ,néhol magányos, tized milliméteres szabályos gömbök. Ritkábban előfordulnak kriptomelánnal alkotott társulásai is, de jellemzően vasas homok konkréciókban lelhetünk rájuk. A bánya többi részén előkerülnek dendrites mangánoxidok is ezek leginkább kisebb nagyobb összeállt homok tömbökben fordulnak elő.
markazit 0 A markazit, a felsőpannon szürke agyagban fordul elő, néhány centiméteres szabálytalan gumók formályában, ám ezek a levegőre kerülve hamar mállásnak, átalakulásnak indulnak, szürke, fehér porállagú szulfátásványokat képezve.
melanterit 1 A pirit, markazit mállástermékeként találhatjuk meg, ám vízoldékonysága miatt ritkán kerül elő.
pirit 0 A pirit, a felsőpannon szürke agyagban található magas mangántartalmú sziderit konkréciók repedéseiben fordul elő, melyekben irizáló bevonatokat képez tizedmilliméteres kristályokból.
vivianit 2 Jellemzően összecementálódott vasas agyag konkréciók repedéseiben képez porszerű bevonatot, de előfordul megszilárdult/megkövült kagylólenyomatok felszínén is. Az élénk kéktől a feketéig az oxidáció miatt sok árnyalatban megtalálható.

© Nagy Mónika 2009-2018