cim

Somogyi mocsaras rétek, patakmedrek gyepvasérc-telepei, Somogyszob, Lábod, Somogy-megye

Geológia: Somogy megyében (elsősorban Nagyatád környékén) a Lábodi-Rinya, ill. a Taranyi-Rinya patakok, mellékágai mentén, tavak mocsaras részein pleisztocén-holocén korú üledékként gyepvasérc (babérc) képződött, ami a patakmedrek oldalából, legelők túrásaiból ki lehet szedni a gyeptakaró alól. A "vasgyűjtő" baktériumok munkájának köszönhetően képződött, morzsalékos limonitos ércben, melyből elődjeink vasat olvasztottak, kis szerencsével sötétkék színű vivianit-ereket, fészkeket lehet találni.

Leírás: Az E661-es úton Lábodot Barcs felé elhagyva a Lábodi-Rinyát keresztezzük, az útról jobbra-balra földútra letérve, bármelyik talajmélyedésbe benézhetünk, hasonlóképpen Nagyatádról ENy-irányba Somogyszobra tartva, a Taranyi-Rinya melletti Nagybaráti-puszta és Somogyszob közötti földutak mentén is lehet kutatni. Gyűjtést lehetőleg a belvíz eltűnését követően, tavasszal vagy ősszel végezhetünk.2013 sajnos a Lábadi-Rinya és a környező terület megközelítése a szaporodó kerítések -minden körbe van kerítve!- a szántók miatt csak nagyon nehezen lehetséges , a patakhoz csak magasépítésű személygépkocsival vagy terepjáróval lehet lehajtani .

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 0 Összepréselt bab-szerű sárga-barna, sötét-barna tömegek, konkréciók, laza földes halmazok
mangánoxidok 0 kis üregeket -mm körüli- kitöltő lilás lemezes halmazok
ranciéit 1 halvány lilás pikkelyes, leveles milliméter körüli üregkitöltések
vivianit 5 sötét-kék, néha kissé zöldes 1-2 mm-es kristályok a limonit üregeiben, erek, porszerű hintések, a fehér, kenhető tavikrétát (mésziszapot) világoskékre színezheti, levegőn megszürkül

© Nagy Mónika 2009-2022