cim
védett terület engedélyköteles veszély

Kaszonyi-hegy, riolitkőfejtő, Barabás, Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye

Geológia: Az ukrán határ menti Kaszonyi-hegy EK-i oldalán időszakosan művelt kőfejtő miocén-pannon korú fluidális riolitot, riolittufát tár fel. A tömör kőzet csak a repedések és ritka üregek mentén tartalmaz fenn-nőtt ásványokat, elsősorban oszlopos kvarcokat. Egyes helyeken erős agyagásványosodás figyelhető meg(kaolinit, montmorillonit).

Leírás: A kőfejtő kizárólag a téli időszakban, engedéllyel látogatható, csak akkor művelik. A vegetációs időszakban szigorúan védett madárfészkelő-hely, ezért tavasztól kora őszig nincs termelés, de nem is látogatható. A kőfejtő megközelíthető a község főútjától jobbra lekanyarodva és a Kaszonyi-hegy felé tartva. Az út a hegy alján vezet, távolról megnézhetjük a már felhagyott Nagyköves-bányát a déli oldalán (szigorúan védett, bekerítve), a sorompóig lehet elmenni kocsival, utána gyalog. Bal oldalt kis riolitkibúvás látható. Nagy bal kanyar után belépünk a bányába, mely impozáns látványt nyújt. Fenn-nőtt kvarcok és szép színes agyagásványok elsősorban a bánya keleti oldalán láthatók, ahol már nincs fejtés. Frissítés: A bányát 2013. februárjában bezárták, a bányászati jogot törölték, a terület a Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Területéhez csatolták, a Hortóbágy NP része, ásványgyűjtés tilos.

Típus: időszakosan működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
kvarc 4 1-10 mm-es oszlopos, a kőzetre hosszában fenn-nőtt kristályok
magnetit 1 fél mm alatti fekete szemcsék, oktaéderek
mangánoxidok 1 fekete foltok, kérgek, dendritek
markazit 0 szürke aprókristályos, málló bevonatok, hintések
montmorillonit (szmektit csoport) 2 élénk rózsaszín, gyakran gömbös, hurkás aggregátumokat képző tömegek, a bánya legjellemzőbb agyagásványa
nontronit (szmektit csoport) 2 sárgás-zöldes, néha gömbös aggregátumokat képező agyagásvány
pirit 0 mm alatti hintések
piroxének 4 mm körüli rozsdabarna, sötétbarna, fekete kristályok, fenokristályok, agyagásványokban gyakran fewnn-nőve (valószínűleg ensztatit)
plagioklászok 0 sárgás-fehér, szürke, mm körüli fenokristályok
ranciéit 1 lilás árnyalatú bevonatok, gömbös, szabálytalan aggregátumok
szmektit csoport 6 szürke, fehér, sárga, zöld, rózsaszín, barna bevonatok, laza tömegek, igen gyakoriak
tridimit 0 mm alatti sárgás táblás kristálykák

© Nagy Mónika 2009-2024