cim
engedélyköteles

Wind-féle téglagyár agyagbányája, Eger, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: Az agyagbánya oligocén-miocén kori képződményeket tár fel. A rétegsor az egri emelet típusfeltárása, agyag- és laza homokkőrétegek váltakozásából épül fel (a homokkő csillámos, glaukonitos, néha vas-oxidos konkréciók fordulnak elő benne). A fedőréteg miocén kori riolittufa. A lelőhely főleg őskövületeiről híres, de egyes rétegekben gipsz is előfordul.

Leírás: A lelőhely Eger Merengő városrészében található, a Rozália-temető melletti földútról vagy a Homok-utca felől, a volt téglagyártól lehet megközelíteni, távolról is jól látható. Kissé már benőtte a növényzet.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 2 1-5 mm-es színtelen, átlátszó rombos prizmák szélesebb prizmalapjukkal a homokkő felületével párhuzamosan nőve, sugaras aggregátumokat alkotva jelenik meg egyes homokkövek repedési felületén.
borostyán (csoport) 0  
gipsz 4 cm vastag, rostos erek, 1-2 cm-es rosszul fejlődött kristályok, aggregátumok (régebben 5-8 cm-es méretben is előfordultak)
kalcit 2 mm körüli sárgásfehér kristályokból álló bekérgezések, mm alatti romboéderekből álló rozsdabarna bevonatú felületek tömör vas-oxidos rétegek törési felületéről
mangánoxidok 2 dendrites futtatások homokkövön
markazit 1 erősen bomló konkréciók, kérgek, gömbös bekérgezések
muszkovit 0 1-2 mm-es csillogó lemezkék csillámos homokkőben

© Nagy Mónika 2009-2024