cim

Aszaló, aleurolitos feltárások, Szilvásvárad, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A Szilvásvárad-Nagyvisnyó közötti, távolról kopárnak tűnő domboldalak a Szilvás-patak jobb partján miocén korú riolittufát, tufitot, homokkövet, agyagot, aleurolitot, aleuritot és homokot tárnak fel. A Dobogó-tető-Aszaló közötti kis völgyben és az Aszaló oldalán szürkészöld aleurolit fordul elő kis felszíni feltárásokban homokköves környezetben (Garábi Slír Formáció). Az aleurolit kis területű kibúvásokban bukkan felszínre, és némi felszíni törmelék is előfordul. Sok helyen hidrotermális oldatok járták át az aleurolit repedéseit, a kőzetkibúvások kalcedonerekkel vannak sűrűn behálózva.

Leírás: A lelőhely megközelíthető Szilvásvárad felől, a falut elhagyva a dombról leérve a híd után balra kell fordulni, majd az aszfaltút végénél a kocsit lerakva, a gazdasági épületektől balra egy rossz minőségű földúton kell egyenesen haladni. Balra lefordulva a már távolról fehérlő felhagyott riolittufabányához lehet eljutni. Nem letérve a tufabánya felé, egyenesen a domboldalra felmászó keskeny földúton kell továbbmenni, amely Lénárddaróc felé visz, majd a jobbkanyar után balra kell megpróbálni letérni, de a rendkívül sűrű bozóton nagyon nehéz az átjutás, (lombmentes időszakra javasolt lelőhely) a vadcsapásokat érdemes követni. (a Dobogó-tető, esetleg az Aszaló teteje felől is lehet próbálkozni) Az erdős-bozótos részen átvágva egy aprófüves sávba jutunk, ahol csak gyéren van bozót és a messziről fehérlő homokkőfeltárásokat kell keresni. A lelőhely a homokkőfeltárásoktól 15-20 m-el lentebb, kicsit jobbra van. Az aleurolitos sziklakibúvások mutatják a lelőhelyet, tőlük lejjebb a kis völgybe is érdemes lehet leereszkedni. A lelőhelyfotók segítségével könnyebb a megértése a leírásnak.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
kvarc (kalcedon) 2 fehér-halványkék színű, halvány-sötét sávos fél centi vastag erek futnak az aleuritban, néha gömbös-vesés felületek is feltárulnak (ezek ritkán irizálnak), akár 5 cm-en is (érdekesség: UV-C alatt zölden világítanak az innen származó kalcedonok)
mangánoxidok 0 fekete foltok, dendritek
opál 1 zöldesszürke, kagylósan törő, ritkán jelentkezik

© Nagy Mónika 2009-2022