cim
védett terület veszély

Istállós-kő alatti rekultivált mészkőbánya, Szilvásvárad, Bükk és Upponyi-hegység

Geológia: A kőbánya szürke, triász mészkövet tár fel, kevés agyagbetelepüléssel. A kőzet tömör, repedésekkel alig van átjárva. Vas- és mangán-oxidok alig-alig jelentkeznek. A lezárt 120 m hosszú László bányamester barlangjának agyagos meddője is a bányafalak tövében lett szétterítve.

Leírás: Az egyszintes kőbánya szerepel a legtöbb Bükk turistatérképen, a Szalajka-völgy főjétől érhető el a legkönnyebben. A kőbánya jól látható az Istállós-kőről induló meredek turistaúton (zöld háromszög)a Szalajka-völgybe való leereszkedés közben, innen talán a legrövidebb megközelíteni. Másik lehetőségként a Szalajka-völgyből a zöld jelzésen (nem zöld háromszög!) haladva, az Ugró-kő felé vezető bozóttal részben benőtt földútra kell letérni, amely a bányához visz.

Típus: felhagyott kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 2 vastartalmú ásványok utáni álalakok
hematit 0 agyag színezőeleme a szétterített meddőanyagon
kalcit 4 sugaras tömeges halmazok, borsókövek, cseppkövek, ezek repedéseiben mm alatti tűk formájában, 1-5 mm–es szkalenoéderek (néha romboéderes végződésűek), romboéderek, agyagos szeptáriákban mm alatti romboéderek, a kalcitot gyakran hematit színezi

© Nagy Mónika 2009-2024