cim
védett terület engedélyköteles

Melegmányi-völgy, Pécs, Mecsek

Geológia: A kiemelten védett Melegmányi-völgy az Orfű-Mánfa-Pécs alkotta háromszögben fekszik, domináns kőzete triász korú mészkő, dolomit (Lapisi Mészkő Formáció), melyre - elsősorban a Meleg-mány, Baglyas aljában folyó kis, karsztforrásokból eredő patakok által épített édesvízi mésztufa rakódik, mely látványosan preparálja a szerves anyagot (levelek, gyökerek, ágak). A karsztos források körül szép tufalépcsők jöttek létre, számos kis vízeséssel. Rendkívül sok turistaút, kút és néhány felhagyott kőfejtő jellemzi a tájat. Mintákat gyűjteni gyakorlatilag kizárólag az útmenti, kisebb mészkőfeltárások, karsztos töbrök szélén felhalmozott törmelékből lehet, részletesebb kutatásokhoz hatósági engedély szükséges. A triász korú mészkövet az Árpád-tetői útbevágás, az Árpádtetői kőfejtők is feltárják (lásd ott!). Az ásványok a triász mészkő repedéseihez kapcsolódnak.
Mintavételem idején sok erdei utat a környéki kőbányákból nyert törmelékkel javították (azonos kőzet!), ezért nem lehet kizárni, hogy a gyűjtött darabok egy része onnan szarmazik - ez most is előfordulhat.

Leírás: A Melegmányi-völgy legszebb feltárásait, látványosságait Orfű felől a kék +, majd a kék jelzésű (Rockenbauer út)turistaúton, vagy Mánfa felől a templom mellett elhaladó piros, ill. piros + jelzésű turistaúton, ill. Pécs-Árpádtető felől a Kozári vadászház mellett elhaladó kék jelzésű turistaúton lehet megközelíteni.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
dolomit (dolomit csoport) 1 1-3 mm-es világos barna romboéderek, mészkő dolomitlencseiben
kalcit 2 1-5 mm-es színtelen, sárga, barna kristályok mészkő repedéseiben
kvarc 3 1-20 mm-es zömök, nem ritkán dipiramisos kristályok, erek
kvarc (füstkvarc) 2 1-10 mm-es szürke kristályok, erek
mangánoxidok 1 fekete foltok, dendritek
pirit 0 aranysárga hintések, 1-2 mm-es kristályok
vasoxidok 0 be nem vizsgált sárga, barna, vörös, fekete vasas foltok, halmazok, kérgek, pirit utáni álalakok

© Nagy Mónika 2009-2019