cim
engedélyköteles veszély

Perlitbánya, Pálháza, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: A Pálházától délre elhelyezkedő Bohár-hegyet és Szoros-bércet miocén riolittakaró borítja. A tömb északi oldalán a riolit erősen bomlott, perlitesedett. Bár a közelben több helyen (pl. Senyő-völgy több pontja, Vágáshuta, Tehénkosár-oldal, stb. ismert perlites fedő, de műrevaló mennyiségben Magyarországon csak itt találunk perlitet. Az jelentősebb ásványosodásokat a perlithez kapcsolódó riolit hólyagüregeiben figyelhetjük meg. A hólyagüregek mérete elérheti az 5-6 cm-t, benne szépen fejlett, tűs, oszlopos kvarckristályokat - átlátszóakat, fehéreket - találunk, melyek mérete 15 mm-ig terjed (nyilván nagyobb példányok is akadnak). Gyakori rajtuk a ránőtt, aprószemcsés kristály. Habitusuk a Fehérhegyi riolitfejtő példányaihoz hasonló.

Leírás: Megközelítése: Pálházából Bózsvára (Gönc irányába) vezető úton, a városhatár után pár száz méterrel leágazást találunk Kishuta, Nagyhuta, illetve a kőkapui vadászkastély irányába. Ezen az úton elindulva, az erdészeti fűrésztelep mellett elhalladva (jó minőségű, de keskeny aszfaltút) a bányabejárathoz jutunk. A bánya nagy kiterjedése miatt Pálházáról szinte mindenhonnan jól látható a hegyoldalban a fejtett terület (szélessége kb. 600 m). Ugyanerre vezet a Pálháza-Kőkapu erdei vasút is. A bányabejárat tfsz. magassága 289 m, a Bohár hegy csúcsa 403 m. A fejtés a hegy északi, északnyugati oladalára terjed ki. A bánya 1959 óta működik, Magyarország egyetlen perlitbányája, folyamatos üzemben termel (rövid téli leállások lehetségesek), a belépéshez előzetes engedély szükséges.

Típus: működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
hematit 0 A hólyagüregek falán, repedésekben porszerű bevonat, földes megjelenésű.
kvarc 3 A riolit hólyagüregeiben, 15-17 mm-ig terjedő méretű, szépen fejlett, oszlopos kristálycsoportok, a kisebb hólyagüregekben fehér vagy átlátszó kitöltés.

© Nagy Mónika 2009-2024