cim

Régi Városi Szeméttelep rekultivációja, Kisújszállás, Alföld

Geológia: Jegyzetek alapján a talaj geológiája ugyanaz mint a Téglagyárnál lévő, így azt másolom ide, melynek leírását Sánta Gábornak köszönhetem.
Felső-pleisztocén folyóvízi és szárazföldi eredetű kőzetlisztet, agyagot és infúziós löszt tárnak fel, bennük gyakoriak a növény- és Mollusca-maradványok. A terület folyómeder, majd egyre inkább feltöltődő pangó vizű mocsaras ártér volt, ezért anaerob viszonyok és folyamatos vízmozgás közt váltak ki a vasas képződmények és a gipsz, mely az elsődlegesen kivált vas-szulfidok oxidációja eredményeként keletkezett. A 2,5-8 m-es szinteken változatos megjelenésű gipsz (egykristályok, rózsák és ikrek) fordulnak elő. Szintén találhatunk számos kalcitból álló konkréciót is. Jellemző a gipsz rétegenkénti eltérő megjelenése: felül gipszrózsák, középen egykristályok és leveles halmazok, alul szabálytalanul összenőtt kristálycsoportok. Mindig fészkekben és bőven került elő az ásvány. A legszebb kristályok a 3,5 m-es szintben fordultak elő. 2013 őszén Tóth János kézi erővel leásott, de 2.5 méternél feljött a talajvíz, így nem talált semmit, csak cm-es kalcitkonkréciókat.
Most majd remélhetőleg lesz mit gyűjteni.

Leírás: Az előző Városi Szeméttelepet több mint 20 éve bezárták és ledózerolták. 2012-ben rekultiválták. Az egész terültet felkotorták, összehordták két nagy dombba és végül agyaggal befedték. Az agyagot a szomszédos területen található, többszáz éves vályogvető gödrökből nyerték. 40.000 köbméter agyagot kotortak ki, 2 méteres mélységig.
Karcag felől érkezve Kisújszállásra, rögtön az első leágazásnál le kell fordulni balra, mely hosszan keresztülvisz a város szélén. Kb. 1.5 km után ott lesz a focipálya, melyet könnyű megtalálni ha megcélozzuk a nagy adótornyot. Előtte lévő utcára kell lefordulni balra, az az Apaffi utca. 2. saroknál, ahol véget érnek a házak, jobbra kell fordulni, melyen kb 50m után odavisz a munkálatok helyszínére. Könnyű azonosítani, mert már a focipálya mellől is látszódik.

A rekultivációs munkálatokat 2012. 11. 30.-án befejezték. A kiépített dombokat tilos megbontani (nem is kell) hanem a környező hatalmas tavak partján lehet bogarászni.
2015-ben már erősen megfogyatkozott a konkréció, pár év teljesen eltűnik a lelőhely.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
kalcit 1 mm-től akár 10 cm-es átmérőig, konkréciók, gumók.

© Nagy Mónika 2009-2023