cim

Lajosháza - Csehek-útja - Csigéd feltárásai, Gyöngyössolymos, Mátra

Geológia: A Szén-patak völgyéből a Karos-hídnál induló, sárga jelzésű turistaút (Csehek útja) az Üstök-fő és Asztagkő mellett az ún. Csibéken (Lajosházzal szembeni domboldal), majd a Kövesbércen vezet és Cserkőbánya előtt eléri az Asztag-kőre vezető utat. Ritkán használt turistaút, sok elkerülendő vadkerítéssel. A régi érckutatásból visszamaradt kutatógödrök és árkok hol idős szálerdőben, hol fiatal, bokros növendékerdőben helyezkednek el, a felszíni törmelék nagy részben lejtőtörmelék, összetétele nagyjából megegyezik az Asztag-kő kovásan átalakult riolittufájával, Lajosháza felé egyre több a sötét színű, tömör amfiból-piroxén-andezit. A terület felső határát Csongrádiék 8-as kutatószelvénye (kb. 370-400 méter magasságban), alsó határát a Szén-patak képezi. A kutatógödrökben, -árkokban, felszíni törmelékben barit, kalcedon, kvarc, vasoxid, pirit található, a régi kötélpálya-nyiladék alatti területen még cinnabarit is megjelenik.

Leírás: Kétféleképpen közelíthető meg a terület - vagy végighaladva a Lajosházáig vezető úttól lekanyarodó sárga sáv jelzésű Csehek-útján, aztán jobbra-balra bekukkantva a hol mesterséges, hol természetes feltárásokba, vagy Lajosházáig eljutva és onnan a meredek lejtőn felkapaszkodva a turistaútra térve.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 3 0,5-5 cm-es vékony- és vastagtáblás fehér, szürke, sárgás-barnás kristályok, általában kaolinit, vagy vasoxidok szennyezik
cinnabarit 2 Pár mm-es málnavörös foltok kalcedonban
goethit 0 sárgás-barna földes halmazok, sötét barna kérgek
hematit 1 vörös porszerű halmazok, fekete kérgek, mm alatti fekete gömbök
kvarc 4 tömör kvarcit, 0,5-10 mm-es, gyakran vasoxidoktól sárga, vörös kristályok
kvarc (hegyikristály) 2 színtelen 0,5-10 mm-es kristályok kvarcitban
kvarc (kalcedon) 2 fehér, szürke, égszínkék foltok, tömegek, üregekben gömbös-vesés aggregátumok
markazit 1 pár mm-es ezüstös hintések kvarcitban
pirit 1 0,5-2 mm-es aranyszínű kristályok, hintések kvarcitban

© Nagy Mónika 2009-2019