cim

Vasút menti riolittufa bánya, Rátka, Zempléni-hegység és Szerencsi-dombság (Tokaji-hegység)

Geológia: Rátka-Mád-Mezőzombor-Bodrogkeresztúr környezetében a felszín közeli felső-miocén riolittufát építési célokra már régóta bányásszák. E területen a riolittufa hidrotermás tevékenység során erőteljesen zeolitosodott. Felfedezve a kőzet speciális tulajdonságait, pár évtizede a bányák főként ipari-mezőgazdasági-környezetvédelmi felhasználásra termelnek.
A rátkai "vasút menti" bánya kőzetanyaga 50%-ot meghaladó klinoptilolitot, illetve közel 10% mordenitet tartalmaz. Egyéb összetevői (agyagásványok, kőzetüveg, stb.) ezt előnyösen egészítik ki, így az anyag kiváló minőségűnek számít. A kitermelés szempontjából előnyös, hogy a fedő mindössze pár méternyi pleisztocén agyag, illetve lösz.
A gyűjthető ásványok általában mikroméretűek, többnyire kovás kőzetzárványokhoz, illetve az alapkőzet repedéseihez kapcsolódnak.

Leírás: A bánya legegyszerűbben a Mád és Tállya közötti rátkai leágazásról közelíthető meg. Közvetlenül a település sportpályája után, a vasúti átjáró előtt, az út bal oldalán, az úttól 20-30 méterre találjuk. Tulajdonviszonyokról, engedélykérés lehetőségéről nincs információm. A bozótos, karvastagságú fákkal benőtt bányaudvar inkább a "felhagyott kőfejtő" látszatát kelti, bár a bejáratot még őrzi egy rozsdás, alig olvasható veszélyre utaló tábla.

Típus: időszakosan működő kőfejtő

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
goethit 1  
hematit 1  
klinoptilolit-(Ca) 0  
kvarc 4  
kvarc (kalcedon) 1  
mangánoxidok 2  
markazit 1  
mordenit 0  

© Nagy Mónika 2009-2022