cim
védett terület engedélyköteles veszély

Kő-hegy, Budaörs, Pilis és Budai-hegység

Geológia: A budaörsi \"kopárok\" leglátványosabb sziklacsoportja a Kő-hegyen található, mely közvetlenül a régi sváb temető mellett emelkedik ki a völgyből és a Ny-ról Budapestre érkezőknek már messziről feltűnik a sok keresztjével. A 221 m magas és teljesen kopár hegycsúcs felszínén kizárólag triász korú diploporás fehér és finom-szemcsés rózsaszín dolomit, ill. kovásan kötött dolomitbreccsa található, jellegzetes karsztos üregekkel, eróziós árkokkal, karrképződéssel. A hegycsúcs alatti üregek (mostanában rács védi) mesterségesen bővített töbrök, de a hegyoldalán álló egyik ház pincéjéből természetes hidrotermális karsztbarlang is nyílik. A dolomit szegény látványos ásványokban, csak pár cm-es kalcitteléreket és egyetlen baritos telért találtam a szálkőzetben, helyenként hexahidrit virágzik ki a védettebb kőzetfelületeken. Nagyon szép azonban az erőteljes vasasodás, mely helyenként mélyvörösre festi a sziklacsoportokat.

Leírás: A Kő-hegy kiemelten védett és egyben szakrális terület, kápolnával, kőszoborral, 5 kereszttel, a helyi lakosság sűrűn látogatja és gyakran klf. rendezvények színhelye. A hegycsúcs elérhető a Nepomuki Szt. János-templom mellett a hegyre vezető Nefelejcs-utcáról, az Ó-temetőnél balra kell kanyarodni az Ostor-utcába, mely végül a Kőszikla-utcába torkolódik, onnan vezet majd egy kanyargós, de jól kiépített kőlépcső a hegycsúcsra. A sziklaképződmények ösvényeken keresztül mind megközelíthetők, de azok megmászása, ill. a Ny-i oldalon látható, több 10 méteres sziklafalon való leereszkedés igen balesetveszélyes, tehát maradjunk az ösvényeken. Ásványok után kizárólag a sziklák alatti törmelékben keresgélhetünk, a szálkőzet megbolygatása szigorúan tilos (és mellesleg felesleges). A csodás kilátás, a hely sajátos varázslata mindenért kárpótol - azt mondják, tavasszal a legszebb, amikor nyílnak a dolomitgyep védett virágjai.

Típus: természetes feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
barit 2 mm körüli fehér, rózsaszín táblás kristályok, igen ritka
dolomit (dolomit csoport) 2 0,5-1 mm-es fehér, színtelen, sárgás vagy rózsaszín kockák a dolomit repedéseiben, meglepően ritka
goethit 1 sárgás-barna laza halmazok, foltok, kérgek, ritkán markazit, ill. pirit utáni álalakok
hematit 1 vörös por- ill. agyagszerű halmazok, foltok, az alapkőzetet rózsaszínre festi
hexahidrit 1 laza fehér szemcsés kérgek dolomiton
kalcit 3 Fehér, ritkábban sárgás, vagy rózsaszín foltok, erek, 1-20 mm-es kristályok
kvarc 1 szürke szemcsés kötőanyag dolomitbreccsákban

© Nagy Mónika 2009-2018