cim

Óbudai téglagyárak agyagbányainak maradványai, Budapest III.ker., Pilis és Budai-hegység

Geológia: Az óbudai Remete-hegy és Tábor-hegy közötti kiscelli fennsíkon a 19. századtól bányászták az oligocén korú tardi és kiscelli agyagot és az óbudai téglagyárakban (Újlaki-, Bohn féle téglagyár)fel is dolgozták. Környezetvédelmi okokból (elsősorban az agyagbányászat által okozott felszíni lejtőcsúszamlások miatt)a bányákat, gyárakat a 20. század második felében leállították. A századfordulón az addig többé-kevésbé feltöltött, rekultivált agyagbányák építési területté váltak és mára ( a legmélyebb és nem túl biztonságos bányagödrök kivételével) teljesen beépültek. Az agyagbányák működése alatt Budapest talán legszebb és legnagyobb gipszkristályait gyűjtötték itt, elsősorban a Bohn féle téglagyárból, ezek a mai napig sok gyűjteményben találhatók, a kiscelli agyagban talált cápafogak, csiga- és kagylókőbelek, levéllenyomatok mellett. A kiscellit nevű borostyán is innen kapta nevét.

Leírás: Az agyaggödrok maradványait már felesleges felkeresni, ahol nincsenek beépülve, vastag talajtakaró és növényzet fedi. A régi gyűjteményi darabokat azonban becsüljük meg. A Remete-hegy és Mátyás-hegy felől még láthatjuk a régi bányagödröket és a bányaszinteket követő lakóparki utakat. Az Újlaki téglagyár helyén a Praktiker Áruház épült, a Bohn féle téglagyár helyén az Eurocenter bevásárló központja. A kiscelli agyagbánya feltöltöltott gödre jól megközelíthető a Remete-hegyi út-Kolostor út felől (165-ös busz a Kolosy-térről), vagy a Márgit-kórház-Kiscelli u.felől (17,160-as busz), a Bohn féle téglagyár agyaggödre a Farkastorki út-Tábor-hegyi lejtő felől (17-es villamospótló busz végállomása).

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
amfibolok 0 mm alatti fekete szemcsék, a homokkő kőzetalkotója
biotit sor 0 Barna, bronzszínű, szürke mm körüli táblák az oligocén homokkőben
borostyán (csoport) 0 Az Újlaki téglagyár kiscelli agyagában talált barna, olivazöld, magas széntartalmú, oxigénmentes borostyánszilánkokat írtak le és kiscellitre keresztelték (Zechmeister,1933)
diopszid (piroxének) 0 mm alatti zöld, szürkés-zöldes szemcsék, a homokkő kőzetalkotója
epidot 0 mm alatti pisztáciazöld szemcsék, a homokkő kőzetalkotója
epsomit 0 Száraz időszakokban fehér kivirágzásokban észlelték a kiscelli agyagon
gipsz 2 Az agyagbányák leggyakoribb ásványa, színtelen, szürke és sárga, akár 10 cm-t is elérő kristályokban, ill. konkréciókban (gipszrózsák, gömbök, gyakran kiálló fecskefarkú kristályokkal) fordult elő, a 80-as években még tömegesen gyűjtették. Máriaüveg-szerű lapokban is képződott.
glaukonit 0 Oligocén agyagban, homokkőben halvány zöld laza halmazok
goethit 0 Sárgás-barna kérgek, konkréciók, a növénylenyomatok nagy része vasas megtartású, pirit utáni álalakok
gránát csoport 0 mm körüli vörös, narancssárga, sárga, rózsaszín szemcsék, a homokkő kőzetalkotója
illit 0 Az oligocén agyagok fő alkotórésze
kalcit 0 Őslények (kagylók, csigák) kőbeleiben, mészkőtörmelékben és karbonátos konréciókban, édesvízi mészkőben kőzetalkotó mennyiségben
klorit csoport 0 a kiscelli agyag egyik alkotórésze
kvarc 0 Kovás fák alapanyaga, tűzköves gumókban, az oligocén homokkő kőzetalkotója
mangánoxidok 0 Barnás-fekete szemcsés foltok édesvízi mészkőben
markazit 0 Aranyszínű kristályos kérgek agyagon
mirabilit 0 Száraz időszakokban fehér kivirágzások az agyagon
montmorillonit (szmektit csoport) 0 az oligocén agyag alkotórésze
muszkovit 0 Homokkőben, agyagban fél mm alatti ezüstös lemezkék
pirit 0 A kiscelli agyag egyik főalkotója, fészkekben, foltokban 0,5-2 mm-es fényes aranysárga kristályokból álló gömbös halmazok

© Nagy Mónika 2009-2024