cim
veszély

71-es út , útbevágás, Balatonfűzfő, Bakony és Balaton-felvidék

Geológia: A 71-es út Balatonfűzfőről (illetve: Fűzfő-Gyártelep felől) Litér, Veszprém felé vezető, a Nyerges-hegy és a Mogyorós-hegy közötti szakasza mintegy fél kilométer hosszan egy útbevágásban fut, mely triász mészkőréteget tár fel. Ebben fészkekben, erekben helyenként szép kalcitos kristályosodást találunk, de fosszíliák is előfordulhatnak. Az út nyugati oldalán támfal épül, de felette a kőzet itt is szabad, a keleti oldal kisebb magasságú, végig hozzáférhető.

Leírás: A lelőhely közvetlen közelében gépjárművel megállni nem lehet, ha Litér felől érkezünk, érdemes az autót a Királyszentistváni elágazásnál hagyni, és gyalogosan, a kerékpárút oldalán megközelíteni az útbevágást. Gyűjteni szabadon lehet, de különösen a nyári időszakben élénk gépjárműforgalommal kell számolni, ezért különösen este és rossz látási viszonyok között a gyűjtést mellőzzük és az úttesten semmiképpen ne tartózkodjunk. Nem jelentős lelőhely, de ha "valahonnan valahová" tartunk, és útba esik, érdemes rövid időre megállni.

Típus: mesterséges feltárás

Lelőhelyfotók:
lelőhelyfotó

további fotók a lelőhelyről >>

Ásványfotók:
ásványfotó

a lelőhely összes ásványfotója >>

Ásványlista:

Ásvány Fotó Ásvány megjelenése a lelőhelyen
ankerit (dolomit csoport) 0 mm-es kristályok, ritka
kalcit 2 Szépen fejlett, saját anyagban 15-20 mm-es, többnyire üregekhez kapcsolódó, szkalenoéderes kristályok, kissebb méretben felszínen is megjelenik
vasoxidok 0 kérgek, földes megjelenés

© Nagy Mónika 2009-2019